https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗасега само 4 деца от Украйна ще учат в Русе

Засега само 4 деца от Украйна ще учат в Русе

Според директора на РУО Русе, украинците все още минават само транзитно през града ни

“До момента има подадени 4 заявления от родители на украински деца, които желаят децата им да учат в русенски училища. Това са ученици, които ще се обучават съответно във втори, пети, шести класове и в детска градина”.

Това съобщи в интервю за Дарик радио началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. В зависимост от местоживеенето и желанието на родителите те ще се обучават в училищата СУ“Христо Ботев”, ОУ “Отец Паисий”, ОУ “Ангел Кънчев” и детска градина “Незабравка”.

Предстои директорите на училища да сформират комисии, които да проведат събеседване с учениците за да преценят в кой клас да бъде записано детете. РУО Русе пък ще осигури преводач за събеседването.

За да се попълнят заявленията за обучение в училище украинчетата трябва да имат издаден личен номер на чужденец. “Има изискване и за техния медицински статус. Имаме указания от директора на РЗИ Русе, както и от Министерството на здравеопазването, във връзка с това да се проследи иминизационния календар на децата, които ще се обучават в нашите образователни институции и съответно те да имат медицински преглед от личен лекар. Получавайки статут на бежанец с временна закрила те могат да се ползват от нашата образователна и здравна система с всичките права на български граждани”, обясни шефът на РУО.

За децата е предвидено интензивно обучение по български език , между 90 -120 часа

По думите на Георгиева броят на желаещите деца да учат в Русе е малък. В Плевен към момента са 10. Това според нея може да се дължи на факта, че през Русе се минава транзитно. Допълнителният брой на украински ученици, дори да се увеличават в бъдеще, няма да се отрази на план-приема на русенските училища, категорична бе Росица Георгиева.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X