https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБезпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

Безпрецедентно: България гони 70 руски дипломати

България отзовава 70 руски дипломати. Новината съобщи изненадващо премиерът в оставка Кирил Петков днес в Народното събрание. В посолството в София работят между 114 и 150 дипломатически служители, което означава драстично намаляване на персонала му.

Подобен ход е безпрецедентен за отношенията между страните ни в последните десетилетия. Практиката в такива случаи е да се действа реципрочно. Дипломатическата служба на България в Мосва обаче е доста по-малобройна – под десет човека, по думи на Петков. През 2020 и 2021 г. също сме обявявали руски дипломати за нежелани, но само по двама.

Премиерът в оставка заяви, че 70-те дипломати са идентифицирани като хора, свързани с руските служби и са работили срещу нашата родина. “Това са 70 човека, голяма бройка, били са на най-различни позиции, всички са в Руското посолство и са се занимавали с несвойствени дейности за дипломатически позиции. Дипломатическата роля е била за прикритие”, посочи той, поздравявайки нашите служби за добре свършена работа.

“Всеки, който работи срещу интересите на България, ще бъде отзован от България”, каза още Петков. “Това не е агресия срещу руския народ. Когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, имаме ясни институции, които ще противодействат. В неделя очакваме един пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва”, допълни още той.

Пропомняме, че през март България обяви други 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Преди два месеца по време на посещението си в Украйна Петков заяви, че обмисля значително съкращаване на руските дипломати, които посочи като 114 на брой. “Как е възможно да имаме 114 руски дипломати като част от тяхната мисия. Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от едностранно използване на договора, за да бъде спрян газът? Аз наистина се чудя тези хора какво правят тук”, възмути се тогава той.

Сред изгонените днес очевидно не е посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова, за чието отзоваване отдавна настояват от “Демократична България”.

След началото на войната на Русия в Украйна редица държави от ЕС изгониха стотици руски дипломати.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X