https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВсички дипломати от руското консулство в Русе са изгонени

Всички дипломати от руското консулство в Русе са изгонени

Държавната агенция ТАСС съобщава за акта с изгонването на руските дипломати и цитират българските съобщения, включително думите на премиера в Народното събрание.

Филип Воскресенски, съветник в посолството на Русия в България, съобщи за ТАСС, че той е сред изгонените, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов и Юрий Макушин, директор на Руския културно-информационен център.

Юрий Макушин само преди няколко седмици е пристигнал на новото си работно място.

“В резултат на това се закрива генералното ни консулство в Русе, откъдето са изгонени всички служители, а от генералното консулство във Варна са изгонени почти всички служители. Всички наши служители трябва да напуснат България до 3 юли.”

Заедно с членовете на семействата им повече от 200 души напускат България.

Източник от руското външно министерство заяви пред ТАСС, че Русия ще отговори на експулсирането на 70 дипломати от България.

Припомняме, новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в парламента.

Припомняме, че по време на дебатите по вота на недоверие, който свали правителството, Кирил Петков открои сред виновниците за вота руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, наред с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.

Отношенията между Петков и Митрофанова бяха обтегнати от край време, като искри межди тях прехвърчаха например покрай отказа на страната ни да пусне руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство и посещението на премиера в оставка в Украйна. В края на април Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

Между Петков и Митрофанова имаше и лична среща по повод репликата, публикувана на фейсбук страницата на посолството, в която българските власти се определят като чиновници и “евроатлантически подлоги”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X