https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПетков обеща газът да поевтинее с 30%

Петков обеща газът да поевтинее с 30%

Когато газовата връзка с Гърция започне да функционира напълно, цената, по която България ще получава суровината, ще спадне с 30% от сегашното си ниво. Това обяви пред журналисти премиерът в оставка Кирил Петков след като заедно с гръцкия му колега Кирякос Мицотакис официално откриха обекта, чието изграждане продължи с много препятствия около 12 години. Обясни, че към момента цената е сравнима с тази, по която България би плащала на “Газпром експорт”.

Петков не уточни кога се очаква да стане това намаление. Според Костас Скрекас, министър на околната среда и енергетиката, цялото съоръжение ще започне експлоатация до края на месеца.

Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона, коментира Петков при официалното откриване като с гръцкия му колега няколко пъти заявиха, че всяка седмица са се чували или са си писали, за да следят как върви изпълнението на проекта.

Според Кирил Петков днешният ден ще остане в историята на отношенията между двете държави. “Той ще остане в спомените на нашите съвременници като символ на стремежа ни за политическа, икономическа и енергийна независимост, символ на нашите ценности и геополитически избор”, каза Петков. Определи проекта като нов вид геополитическо приятелство.

“Изпитвам гордост, че оглавявах едно правителство, което успя за шест месеца да завърши този проект, за който се говореше от години”, допълни министър-председателят.

От 1 юли България започна да получава от Азербайджан дневни обеми газ, утроени спрямо доставките до тази дата, което на практика означава достигане на договорните обеми, одобрени през 2013 г. в Баку, посочва азербайджанскат аагенция “Туран”.

Информиран източник на агенцията обяснява, че поради факта, че интерконекторът все още не е пуснат в експлоатация, от 1 юли газът влиза в България през временна точка за връзка с Гърция в Неа Месемврия. Преди това от януари 2021 г. до 1 юли 2022 г. България получаваше азербайджански газ през Кулата-Сидирокастро – средно около 0.9 милиона кубически метра на ден. От 1 юли 2022 г. дневният обем на доставките на азербайджански газ за България се повиши до 2.6-2.7 милиона кубически метра на ден.

Затова от 1 юли е удължен до септември срокът на анекса към договора, подписан в Баку от “Булгаргаз”, съобщава още агенцията. Съгласно това изменение България получава газ не на договорната цена (от 2013 г. – бел.ред.), а на по-висока. По договорната цена доставките ще започнат ориентировъчно през септември 2022 г., като на тази “атрактивна цена” България ще получава 2.6 млн. куб. м газ на ден от каспийското находище “Шах Дениз”, посочва агенцията.

Причината е, че договорената преди години изгодна цена е при условие, че газът минава през газовата връзка, която едва сега бе довършена.

Като цяло България може да получи от Азербайджан през 2022 г. над 600 млн. куб. м газ – близо три пъти повече от 2021 г. От 2023 г. годишният обем ще достигне своя максимум от 1 милиард кубически метра годишно”, каза източникът.

И днес Кирил Петков напомни, че в ущърб на българския интерес през есента на миналата година “Булгаргаз” подписва анекс, с който на практика се отказва да получава пълните договорени количества с мотива, че газовата връзка с Гърция още не е готова. “Видя се, че и без нея може да се получава договореното”, подчерта Петков.

И министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов обяви деня за исторически. Посочи, че до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра природен газ от Азербайджан. През първото шестмесечие на годината България е получила 160 млн. куб. метра газ.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X