https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПетков: Азерският газ ще бъде доставен преди завършването на връзката с Гърция

Петков: Азерският газ ще бъде доставен преди завършването на връзката с Гърция

“Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени, много под европейско-пазарните. Но добрата новина днес е, че ще можем да си получим цялото количество азерски газ, преди сделката с Гърция да е приключена на 1 юли.” Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков, който е на изслушване от депутатите в НС.

В отговор на въпрос за цената на газа, който трябва да пристигне в България и доставчика му, което бе договорено от премиера в САЩ, Петков заяви:

“Да, потвърждавам думите си – цената е по-ниска от тази, която купувахме от “Газпром”, и сегашната пазарна цена на “Газпром”, директно ще бъде доставка от американска компания без посредник. Между “Булгаргаз” и американската компания има в момента сключен договор, който позволява тази доставка да бъде факт, и двата кораба с гориво ще бъдат не само доставени, но и вкарани в нашата енергийна система на цена, по-ниска от тази на “Газпром”.

“По времето на управлението на ГЕРБ са се обявявали цените, искаме прозрачност, защото вече 13 дни не е ясно на каква цена се купува газът. Това, че сте отишли в Одрин и сте видели, че паламудът е с 10 ст. по-евтин, не означава, че в България ще се продава с 10 ст. по-малко. Не сравнявате правилните диапазони, не смятате доставките. Няма как да е по-ниска цената за България – ще е по-висока реално”, опонира Жечо Станков от ГЕРБ, обвинявайки премиера, че не обявява коя фирма ще прави доставките и какви ще са цените на газа.

“Признавам, че нямам никаква идея за паламуда в Турция, но това, което искам да ви уверя, че всъщност през цялото време се опитваше да ни се каже, че няма диверсификация, но през тези години това не е било, защото не е можело, а защото не е имало желание”, коментира Кирил Петков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X