https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБоряна Димитрова: Политиците се лъжат, ако смятат, че имат гарантирани гласове

Боряна Димитрова: Политиците се лъжат, ако смятат, че имат гарантирани гласове

Наслагването на политически скандали и кризи не позволява на хората да следят всичко, затова те реагират на основни събития. В допълнение такива турбуленции водят до честа промяна в мнението им. Това анализира пред БНР Боряна Димитрова, социолог и управляващ партньор в агенция “Алфа Рисърч”.

През седмицата агенцията представи социологическо проучване, което обхваща тъкмо такъв период на наслагване.

“Обществените нагласи не смогваха да настигат политическите бури, които бяха една след друга. Обществените нагласи са много подвижни. Всеки политик, който смята, че има гарантирани гласове в голяма степен се лъже, защото общественото мнение в такива периоди на наслагващи се кризи много бързо се променя под влиянието на един или други събития”, подчерта тя.

Според нея сближаването на прогнозните резултати в предстоящи избори между ГЕРБ и “Продължаваме промяната” се дължи на мобилизацията на избирателите на формацията на Петкови Василев. Допълни, че в България има парадоксална ситуация, при която парламентът се владее от опозицията, а улицата – от управляващите, имайки предвид протестите.

Пожелателното мислене е характерно за политиците, понякога стават и чудеса, но твърде неправилно поставените цели водят и до неправилен път към тях. Така социологът коментира политическото поведение на “Продължаваме промяната” и репликата на премиера в оставка Кирил Петков в интервю снощи, че се надява на предстоящите избори формацията му да събере 140 депутати, за да не се налага да прави компромиси.

“Продължаваме промяната” пое доста грешен подход, който не им донесе успех за спечелване на депутати и нямаше защо да се мисли, че този подход на единично търсене ще донесе успех и сега при опита за сформиране на правителство, анализира тя. Според нея това е неправилна политическа стратегия, особено в ситуация на остри политически кризи да се търсят по-стабилни мнозинства, а не отделни депутати. “Дори да бяха намерили достатъчно депутати, то всеки полъх можеше да събори правителството”, посочи тя.

Според нея желаните от Петков 140 депутати е доста пожелателно събитие, защото в момента няма никакви индикации, че е възможно да се получи изключително различна ситуация в следващ парламент. Димитрова допълни, че е възможно “Продължаваме промяната” да бъде първа сила, но с доста крехка преднина пред втората и третата.

Според нея политиците трябва да мислят, че след като изборите отминат пак трябва да мислят за парламентарни мнозинства.

“Пистата към предсрочни избори е вече открита, но винаги има някакъв шанс да има и правителство”, допълни социологът. Оценката ѝ е, че лидерът на “Демократична България” Христо Иванов говори в голяма степен съответно на отговорността на момента като търси съгласие по ключови политики и говори за технократски кабинет, да се дръпнат политическите лидери назад и да се търси експертност и да се изгладят най-острите ръбове, да се уталожи най-високата политическа и емоционална температура.

Посочи, че това е принципно добър подход, който обаче се сблъсква с две доста спорни обстоятелства – реинтегрирането на “Има такъв народ”, срещу което “Продължаваме промяната” е твърдо против и поведението на самата формация на Петков и Василев, което показва голяма обида. Тя вижда това и в написаното във “Фейсбук” от Петков, което той по-късно изтри.

“Продължаваме промяната” се чувства твърде ранима от случилото се, за да преглътне егото си и да даде подкрепа за най-малкия от коалиционните партньори.

Според Димитрова в момента всички играчи се държат с останалите на принципа “знам какво направи миналото лято”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X