https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБоряна Димитрова: Очакваме 2,5 млн. българи да отидат до урните в неделя

Боряна Димитрова: Очакваме 2,5 млн. българи да отидат до урните в неделя

Около 2,5-2,7 млн. българи очакваме да отидат до урните в неделя. На края на кампанията не наблюдаваме високо желание за гласуване. Връщането на хартиената бюлетина не върна ентусиазма за гласуване, поне за момента не го наблюдаваме.

Това заяви в ефира на “Тази сутрин” по BTV социологът от “Алфа рисърч” Боряна Димитрова.

И на финала на кампанията, както и в самото и начало, победителят все още е неизвестен, не можем да кажем категорично кой ще победи на тези избори, посочи тя.

към твърдите им ядра, не успряха да привлекат по-широка периферия, каза още Димитрова.

Тя представи данните от последното проучване на агенцията, според които ГЕРБ-СДС има резултат 25,9%, ПП-ДБ – 25,4%, ДПС – 13,8%, Възраждане – 13,6%, БСП – 8,2%, БВ – 3,9%, Левицата – 3,1%, ИТН – 2,3%, други – 3,8%.

“ДПС запазва устойчиво своите избиратели, и подкрепа от 13.8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти, посочи социологът.

Ако в кампанията обаче има ясна тенденция, това е ръстът в подкрепата за Възраждане – привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство, обясни Димитрова.

Третото и четвъртото място ще се решат от вота в чужбина, и двете партии имат такъв вот – ДПС и Възраждане.

Противопоставянето между първите две политически сили и съсредоточаването на обществения фокус върху тях поставя в по-неизгодна ситуация малките формации. Теоретични шансове да прескочат 4%т-а бариера имат “Български възход” и “Левицата”, но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели да отидат до урните.

Около 15% от решилите да гласуват, все още не знаят кого ще подкрепят, между 7 и 15% вземат решение в последния момент. Възможни са размествания. Умората и раздразнението в избирателите правят техните нагласи неустойчиви. Това обаче няма да промени кардинално картината и няма да бъде по-лесно правенето на правителство в 49-тия парламент, отколкото беше в 48-мия, каза Димитрова.

Според прогнозата й, отново и правителство, и премиер май ще останат в рубриката “Търси се”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X