https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИнтензивният трафик на камиони увеличи броя на тежките катастрофи в Русе

Интензивният трафик на камиони увеличи броя на тежките катастрофи в Русе

В Русенско се е увеличил броят на тежките катастрофи. Основна причина за това е интензивният трафик на камиони, който се наблюдава в последните месеци. Ако преди за денонощие по пътищата на областта са се движили между 1600 и 1800 камиона, то сега са повече от 4000, коментира Стилиян Станев – началник на група в сектор “Пътна полиция” в Русе.

Анализът показва, че за първите шест месеца на тази година в Русенско са регистрирани 487 катастрофи. От тях 140 са тежки, като 192 души са ранени, а 13 са загинали. Станев обясни, че през първото шестмесечие на миналата година са регистрирани 27 катастрофи по-малко. Ранени са 153 души, а са загинали 10.

По думите на Станев камионите, които пътуват към ГКПП “Дунав мост” и от граничния пункт към вътрешността на страната, използват основно тесния главен път Русе-Бяла.

“Камионите са много на брой. При движение след няколко тежкотоварни автомобила се образува опашка, като някои шофьори на превозни средства изпреварват рисково, което е предпоставка за инцидент”, коментира Станев. Според него тежките пътно-транспортни произшествия могат да бъдат избегнати, ако пътят бъде с две ленти за движение в една посока. Той даде пример, че след разширяването преди години на пътя Русе – Разград с трета лента за движение броят на тежките катастрофи е сведен до минимум.

Станев каза още, че при специализирана полицейска операция в Русенско, свързана със спазването на правилата за движение по пътищата, за четири дни са проверени над 480 автомобила. Съставени са 74 акта и 211 фиша. С камера са заснети 121 автомобила с превишена скорост. Проверени са и 12 мотоциклета, като са съставени два акта и три фиша.

По думите на Станев статистиката показва, че над 30 процента от шофьорите, движещи се по пътищата в областта с превишена скорост, са чужденци. Най-много от тях са румънци.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X