https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораОбсъдиха основните приоритети за еврорегиона Русе - Гюргево до 2027 година

Обсъдиха основните приоритети за еврорегиона Русе – Гюргево до 2027 година

Възможностите за развитие на трансграничното сътрудничество между България и Румъния през новия програмен период до 2027 година бяха обсъдени в Гюргево в рамките на съвместен форум.

Инициативата бе организирана от тамошния Окръжен съвет, Областна администрация – Русе и Асоциация „Еврорегион Данубиус“. Според ръководството на Областната управа трябва в най-кратки срокове да се набележат ключовите за развитието на региона проекти и да започне тяхното разработване. „Не трябва да се губи време, проектите трябва да са ясно структурирани и да дават отговор как и на колко жители в региона ще променят ежедневието към по-добро. Сигурен съм, че бъдещите партньори по проектите ще работят успешно съвместно и ще надградят партньорствата до момента.“, счита заместник областният управител Людмил Христов. Той е категоричен, че трябва да се мисли по-стратегически, а не парче и че на първо място не трябва да се поставя усвояването на евросредствата, а значимостта на идеята на съответния проект.

От проведените разговори стана ясно, че най-вероятно от 1 октомври тази година ще стартира процеса за избор на стратегически проектни идеи. Четири са основните приоритети, по които двата региона ще предприемат по-активни съвместни дейности. Те ще бъдат насочени към подобряване на мобилността и свързаността в региона, насърчаването на зеления преход и свеждането на въглеродните емисии до минимум, развитието на туризма и предоставяне на възможност за обучение през целия живот. Част от проектите, с които ще се кандидатства, ще са в сферата на инфраструктурното развитие, като там фокусът ще бъде поставен предимно върху подобряването на плавателността. Една от възможностите, които бе дискутирана е инсталиране на интегрирана система за маркиране на плавателното трасе в общия българо-румънски участък на река Дунав, както и подобряване на железопътната свързаност чрез модернизация на гаровия комплекс в Русе. Същевременно се предвижда и модернизация на влаковата линия между Букурещ и Гюргево. Инвестицията, която ще е на стойност над 1 милиард лева, ще включва завършване на електрифицирането на трасето и повишаване на скоростта за движение в участъка до поне 120 км/ч.

Ще продължи и сътрудничеството в сферата на намаляването на риска от бедствия, като фокусът там ще бъде върху закупуването на нова техника за специализираните структури от двата региона, както и върху развитието на съвместните планове за реакция.

Насърчавани ще бъдат екоиновациите, а също и проектите в областта на зелената енергетика. Приоритет най-вероятно ще бъде даден на фотоволтаичните централи. Предстои и разработването на интегрирана териториална стратегия, която ще бъде ключова за по-нататъшното развитие на туризма и градската среда. На нейна база ще бъде подобрена още образователната, здравната, културната и социалната инфраструктура в региона. Сред плановете е и провеждането на съвкупност от обучения, насочени към повишаване адаптивността на работната сила от двете страни на реката. Става дума предимно за курсове, целящи подобряване на езиковите умения и компютърната грамотност. Ще се работи и в помощ на децата от различни рискови групи.

На събитието, което бе открито от председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитриу Беяну, от българска страна присъстваха още представители на местната и държавна власт, на културни институции, както и на Русенския университет „Ангел Кънчев“, а също и на неправителствения сектор и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Предвижда се през септември подобен форум да се проведе и в Русе, като той ще бъде насочен към широк кръг заинтересовани страни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X