https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораС над 200 млн. евро България и Румъния ще развиват трансграничното сътрудничество...

С над 200 млн. евро България и Румъния ще развиват трансграничното сътрудничество през следващите 5 години

Малко над 207 милиона евро е общият бюджет на новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния – Interreg VI-A. Близо 191 милиона евро от тях са предвидените средства за реализирането на проекти в различни сфери от ежедневието ни.

Това бе обявено по време на официалното представяне на програмата в Констанца, като на този етап кандидатстването по нея се предвижда да е до 2027 година, а изпълнението на проектите най-късно до края на 2029-а. В рамките на форума участваха повече от 200 представители на различни институции от двете страни на реката.

Припомняме, че през предходния програмен период именно Областна администрация – Русе изигра ключова роля в процеса при преговорите между представителите на държавната и местна власт от България и Румъния, като по този начин подпомогна изпълнението на проекти в повече населени места от региона. Според областния управител Анатоли Станев през настоящия програмен период е необходимо европроектите да бъдат с още по-близка насоченост до гражданите и с по-голяма добавена стойност на местно ниво.

„Трябва да сме подготвени с достоверен и подробен анализ на своите бъдещи нужди и действия в сферите, които ще поставим като приоритетни. Сигурен съм, че бъдещите проекти ще имат видим резултат и съответно качеството на живота на гражданите ще се подобри“, коментира областният управител. По неговите думи програмата е сред най-добрите примери за солидарност и свързаност в Европа, но са необходими още усилия, така че постигнатите до момента резултати да бъдат надградени. Станев посочи като отличен пример за сътрудничество различните институции и организации от неправителствения сектор от Русе и Гюргево. В събитието участва и посланикът на Република България в северната ни съседка Н. Пр. Радко Влайков.

Според него програмата има сериозен принос за развитие на тази част от Европейския съюз и е солидна основа за различните измерения на свързаността между двете страни.

Най-много средства по програмата, която бе одобрена от Европейската комисия на 30 ноември миналата година, са предвидени по приоритета за по-зелен регион. Одобреното проектно финансиране надхвърля 86 милиона евро или повече от 45% от всички предвидени средства, като фокусът ще бъде поставен върху адаптирането към изменението на климата, предотвратяването на риска от бедствия и устойчивостта, като се вземат предвид екосистемни подходи, както и върху подобряване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура, включително в градските райони, и намаляване на всички форми на замърсяване.

25 милиона евро пък са предвидени за подобряване на свързаността, интелигентна и интермодална мобилност на национално, регионално и местно равнище. Същевременно над 15 милиона евро ще отидат за подобряване на равния достъп до приобщаващи и качествени услуги в областта на образованието, обучението и ученето през целия живот чрез развитие на достъпна инфраструктура, включително чрез насърчаване на устойчивостта на образованието и обучението от разстояние и в електронна среда. Повече от 65 милиона евро е финансирането за насърчаване на интегрираното и приобщаващо социално, икономическо и екологично местно развитие. Голяма част от този бюджет ще бъде насочена към развитие на културата, устойчивия туризъм и сигурността в райони, различни от градските. Средства ще бъдат отпуснати и за опазване на природното наследство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X