https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИзпратиха кран до горящите баржи в Дунав

Изпратиха кран до горящите баржи в Дунав

Приключи разтоварването на секцията, натоварена с метал, която бе част от конвоя, състоящ от четири плавателни съда в близост до Гюргево. Процесът бе проследен лично от областния управител Анатоли Станев и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Припомняме, че останалите три баржи превозват въглища, а не две от тях има тлеене. Това означава, че огънят е засегнал около 2400 тона въглища, което е предпоставка за задимяването и задушливите миризми в района на Русе. Шлепът, съдържащ около 1500 тона метал, бе разтоварен за два дни на пристанище „Русе – Изток“. Товарът временно ще остане в склад на българска територия под митнически контрол, тъй като превозваният материал е транзитен от Румъния към Сърбия. Тази дейност бе продиктувана от идеята баржата да бъде освободена от товара си и да се използва за претоварване на част от въглищата от третия шлеп, който все още не е засегнат от пожара. Въпреки това поради влагата и високите температури и там има опасност от самозапалване. За да се избегне този сценарии маневрен кораб „Мираж“, който е собственост Пристанищния комплекс, закара до сръбския конвой разтоварената баржа, както и плаващ австрийски кран, който ще трябва да изравни нивото на въглищата на двете баржи, тъй като към момента те са на хребеди. По този начин се очаква да се спре гореното. Ще продължи и поливането с вода. На празната баржа се очаква да бъдат претоварени около 600 тона въглища, за да се избегне евентуално запалване. Дейностите вече са в ход, като кога ще приключат зависи от метеорологичните условия. При добро стечение на обстоятелсвата това би могло да се случи още до края на утрешния ден. При провежданите операции се спазват всички изисквания на компетентните институции, както и на сръбския корабособственик. И тези операциите бяха проследени на място от областния управител на Русе Анатоли Станев и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. По думите на Станев се прави всичко възможно от българска страна за справяне с проблема. Областният управител продължава и разговорите с румънската страна, тъй като корабът се намира в техни води. Той е в постоянен контакт с държавните и местни институции от двата бряга на Дунав, както и с представители на собственика на плавателните съдове.
Към момента сръбският конвой се намира на километър 496 от река Дунав на транзитната стоянка в близост до Гюргево. Първоначално поради запалване на част товара в единия шлеп преди около две седмици, той е бил закотвен на пристанището в Гюргево и в следствие преместен на транзитната стоянка, където сега се намират всички плавателни съдове.
По принцип кранът, с който ще се извършват специализираните действия, се използва за разтоварване на русенския бряг, но благодарение на усилията на капитан Иван Жеков той ще помага и в настоящата ситуация.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X