https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПотушиха напълно пожара на двете баржи при Гюргево

Потушиха напълно пожара на двете баржи при Гюргево

Потушиха напълно пожара на двете баржи при Гюргево

Пожарът на двете баржи, намиращи се в река Дунав при Гюргево, е напълно потушен.

Това се случи след активната намеса на държавните институции от българска и румънска страна, за което непрекъснато съдействаше и областният управител на Русе Анатоли Станев.

Приключиха и действията по прехвърляне на около ¼ от товара на двете баржи в друг шлеп. Става дума за плавателния съд, който в събота бе разтоварен на пристанище „Русе – Изток“.

Припомняме, че той също е част от конвоя от общо четири баржи, но за разлика от останалите три, превозваше метал, който временно ще се съхранява на митнически склад в Русе. От двете баржи в празния шлеп, който нарочно до едно ниво бе запълнен с вода, за да се прекрати горенето, са прехвърлени общо около 700 тона въглища. Същевременно в него бяха прехвърлени въглища и от третата баржа, която не гори. Това бе направено с цел избягване на самозапалване и намаляване на тонажа, за да може по-лесно съдовете да преминат през река Дунав. Кога конвоят ще потегли към крайната си дестинация – Сърбия, все още не е ясно.

Зависи преди всичко от нивото на река Дунав. Като критични на този етап се оказват праговете при Вардим и Белене. През следващите дни се очаква удълбочаване на коритото на реката в тези участъци. Понастоящем плавателните съдове се намират на транзитна стоянка в близост до Гюргево. Поради това, че те са напълнени с вода, газенето на баржите е увеличено и все още те не могат да потеглят.

Областният управител Анатоли Станев продължава да е в контакт с компетентните институции, имащи отношение по справянето с проблема. Той изказва благодарността си на държавните структури, които реагираха адекватно на ситуацията, а също така и на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която способства за осъществяването на по-бърз контакт с румънските власти.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X