https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПотушиха напълно пожара на двете баржи при Гюргево

Потушиха напълно пожара на двете баржи при Гюргево

Пожарът на двете баржи, намиращи се в река Дунав при Гюргево, е напълно потушен.

Това се случи след активната намеса на държавните институции от българска и румънска страна, за което непрекъснато съдействаше и областният управител на Русе Анатоли Станев.

Приключиха и действията по прехвърляне на около ¼ от товара на двете баржи в друг шлеп. Става дума за плавателния съд, който в събота бе разтоварен на пристанище „Русе – Изток“.

Припомняме, че той също е част от конвоя от общо четири баржи, но за разлика от останалите три, превозваше метал, който временно ще се съхранява на митнически склад в Русе. От двете баржи в празния шлеп, който нарочно до едно ниво бе запълнен с вода, за да се прекрати горенето, са прехвърлени общо около 700 тона въглища. Същевременно в него бяха прехвърлени въглища и от третата баржа, която не гори. Това бе направено с цел избягване на самозапалване и намаляване на тонажа, за да може по-лесно съдовете да преминат през река Дунав. Кога конвоят ще потегли към крайната си дестинация – Сърбия, все още не е ясно.

Зависи преди всичко от нивото на река Дунав. Като критични на този етап се оказват праговете при Вардим и Белене. През следващите дни се очаква удълбочаване на коритото на реката в тези участъци. Понастоящем плавателните съдове се намират на транзитна стоянка в близост до Гюргево. Поради това, че те са напълнени с вода, газенето на баржите е увеличено и все още те не могат да потеглят.

Областният управител Анатоли Станев продължава да е в контакт с компетентните институции, имащи отношение по справянето с проблема. Той изказва благодарността си на държавните структури, които реагираха адекватно на ситуацията, а също така и на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, която способства за осъществяването на по-бърз контакт с румънските власти.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X