https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПоследен звънец: 47-ото НС проведе 99 заседания, прие 73 закона

Последен звънец: 47-ото НС проведе 99 заседания, прие 73 закона

Последен ден в работата на Народното събрание. 47-ят парламент проведе 99 заседания и прие 73 закона.

Днес депутатите успяха много бързо да гласуват промени в различни закони. Сред тях забрана за употреба на райския газ от непълнолетни и промени в Закона за обществените поръчки, с които се дава възможност за индексация в цените за строителство на пътища.

Рано тази сутрин в кулоарите народните представители обсъждаха дали въобще днес ще има кворум. Такъв обаче се събра и много бързо депутатите гласуваха по общо осемте точки от програмата си.

Депутатите решиха да няма парламентарен контрол, а вместо това изчетоха разгорещени политически декларации като за финал.

Още преди да удари звънецът в пленарната зала се появиха нови детайли за провала на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Председателите на парламентарните групи на „Има такъв народ“ и „БСП за България“ влязоха в директен словесен сблъсък. По думите на Георги Свиленски мандатът се провалил, когато на председателки съвет ИТН, ГЕРБ и ДПС „са скочили“ срещу програмата на правителството.

„Свиленски е един лъжец, не е имало такова нещо. Това не беше програма, не бяха изпълнени нашите искания. Мандатът се провали със заседанието на ДБ“, заяви Тошко Йорданов.

По-късно в кулоарите на парламента възникна нов скандал – този път за разплащането с фирмите, които строят и поддържат пътища.

„Предложихме в сряда да се разплатим с всички фирми сега и веднага. Искахме да удължим срока от септември за ноември. Не знам дали саботирането е свързано със служебния кабинет. Едно много тежко политическо лицемерие от ГЕРБ и ДПС и камарата на пътищарите. Има справка на ДАНС – ако не удължим срока, има риск за самия сектор“, каза Настимир Ананиево от „Продължаваме промяната“.

ГЕРБ отвърнаха на „Продължаваме промяната“ с нови обвинения и нарекоха опита за разплащане с фирмите незаконен.

„Ялови, импотентни опити за свикване на комисията. Нашата позиция на ГЕРБ е, че това разплащане е незаконно, ние го обжалваме пред КС. Кого заблуждава този политически импотент Настимир Ананиев? Те въобще не са безпомощни, те заблуждаваха фирмите, самите те са елементарни политици“, каза Николай Нанков от ГЕРБ.

Като за финал на 47-ия парламент в пленарната зала се чуха политически декларации. От “Продължаваме промяната” казаха, че отиват на избори с научени уроци.

„Истината е, че големите промени се правят, когато имаш достатъчно депутати, а имаше ли такива – нямаше, уважаеми дами и господа. Всичко, което се наложи да изтърпим, си струваше“, каза Андрей Гюров от ПП.

„Правителството на четворната коалиция издържа шест месеца, преди да се разпадне. Това е първото правителство, свалено с вот на недоверие. А отборът доказано са аматьори. Тълпата може да се управлява със СМС“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Това Народно събрание се превърна в това, което Смирненски олицетвори в приказка за стълбата – политически игри и мутризация“, каза Пламен Николов от „Има такъв народ“.

„Съжалявам, че в този парламент не успяхме да отстояваме за това, че той съществува заради опозиция, а не заради властта“, заяви Христо Иванов от „Демократична България“.

„Безвремие е думата, която описва това време на НС – време на илюзии, фалш и политически машинации – това сте вие“, каза Костадин Костадинов от „Възраждане“.

От БСП и ДПС не прочетоха декларации, а последен слово произнесе председателстващият Мирослав Иванов.

„Българското общество има нужда от политически елит, в който има доверие. Българското общество има нужда от сигурност, спокойствие и стабилност, каза Иванов.

Заседанието бе закрито с последния звънец. Сега на ход е президентът Румен Радев, който трябва официално да разпусне парламента, а депутатите излизат във ваканция.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X