https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКой е новият служебен министър-председател Гълъб Донев

Кой е новият служебен министър-председател Гълъб Донев

Магистър по финанси и по право, експерт в социалната политика с армейска жилка – така може да бъде описан новият служебен министър-председател Гълъб Донев.

След като в рамките на 47-ия парламент никоя от политическите сили, на които това беше възложено, не успя да състави правителство, президентът Румен Радев разпуска от утре (2 август) 47-мото Народно събрание и насрочва избори за 2 октомври, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Във вторник на обяд ще бъде представено и служебното правителство. Кои са останалите служебни министри вижте тук.

Кариерата му е преминала изцяло в държавната администрация като в нея отчетливо се очертават два ресора – социалният и отбраната. Развива се основно в първата сфера, но на междинни етапи от живота си, когато поради смяна на властта остава без работа, намира поприще във втората. Сдържан, педантичен и сух, но и добронамерен и сътрудничещ – така го описват хората, които са имали професионален контакт с него.

Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София и е възпитаник на 35-та гимназия с преподаване на руски език. С президента Румен Радев е свързан по авиационна линия – първото му висше образование е във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”, но е с 4 г. по-млад от държавния глава. Въпреки че в интервюта изтъква, че е политически необвързан и е работил със социалните министри, излъчени от различни правителства, вижда се, че издигането му по служебната стълбица съвпада с периодите, в които влияние в този ресор имат представители на левицата.

В структури на Министерството на труда и социалната политика Донев работи от 2001 г. Първоначално е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” – ресор, в който са му полезни и познанията за социалната политика, и от областта на отбраната. През ноември 2007 г. тогавашният министър Емилия Масларова (БСП) го издига за шеф на Главната инспекция по труда, след като се освобождава от кадъра на ГЕРБ Тотю Младенов. След като през 2009 г. Младенов става министър (в първия кабинет на ГЕРБ), Донев е сменен “по целесъобразност”. Намира обаче работа като зам.-председател в държавната агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Връща се в Министерството на труда и социалната политика като зам.-министър по времето, когато министър е Ивайло Калфин (АБВ) – вече във втория кабинет “Борисов”. Подава оставка след оттеглянето на Калфин и не му е предложено да остане. След това е заемал длъжностите зам.-директор на дирекция “Административно и информационно обслужване” и зам.-директор на дирекция “Вътрешен одит” на Министерството на отбраната.

Към социалната сфера се връща, присъединявайки се към екипа на избрания за президент през 2017 г. Румен Радев като негов секретар по социални политики и здравеопазване. На два пъти – през 2017 г. и през 2021 г. е служебен министър на труда и социалната политика (премиер е Огнян Герджиков), като през миналата е и вицепремиер (премиер е Стефан Янев).

От имуществената му декларация пред КПКОНПИ се вижда, че най-голямото му притежание е къща в София със застроена площ от 96 кв м и 400 кв. м двор, придобити чрез дарение през 1995 г. Служебният премиер има вила в село Понор и кара опел мерива. Заедно със съпругата си през 2020 г. са си купили офис от малко под 100 кв. м за 100 хил. лв. Освен това Донев има и заем на същата сума. На влог разполага с 15 хил. лв., същ толкова има и съпругата му.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X