https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияВстъпване в длъжност на кабинета "Донев" (НА ЖИВО)

Встъпване в длъжност на кабинета “Донев” (НА ЖИВО)

Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев вече встъпва в длъжност, след като парламентарните сили от 47-ото НС не успяха да се разберат за ново правителство в рамките на състава им.

Премиер на 100-то правителство става Гълъб Донев, който бе социален министър в предишното служебно на държавния глава.

“На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, спестени на предишните служебни правителство. Ще трябва да се борите и с обществената умора от политическото противоборство, с тежка инфлация, без газ за зимата, с нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост, както и с буксуваща съдебна реформа”, предупреди Радев.

И добави, че на този фон основното предизвикателство пред новия кабинет е сигурността.

“Напрежението на Балканите отново се покачва. А рискът войната в Украйна да обхване нови територии е реален. Вашият приоритет е да не допуснете рисковете пред националната сигурност и да повишите оперативната дейност на армията и модернизацията й”, каза още президентът.

А по думите му именно войната поражда нови, освен енергийни, и политически кризи. И назова 2 важни приоритети: “Сигурност на доставките и цена на енергоносителите”. Той напомни, че гражданите очакват рационални решения.

И не пропусна продоволствената криза, с която кабинетът на Гълъб Донев ще трябва да се бори.

“Трябва да осигурите предвидимост и ясен хоризонт пред земеделските производители за овладяване на цените и осигуряване на храните”, каза още той.

Радев очаква от правителството и цялата истина за ремонтите на язовирите, на АМ “Хемус”, както и решения за пътищата и техните ремонти, въпреки “административния блокаж”.

Държавният глава напомни и че една от важните задачи пред правителството е организирането на предсрочните парламентарни избори. “Трябва наесен да гласуваме мъдро”, призова Румен Радев. Той се надява на единение в избора така, че България да преодолее предизвикателствата.

“Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без работещ парламент и в рамките на сега действащото законодателство. Управлението на страната при криза и големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност”, аргументира той избора си на Гълъб Донев за премиер. А след това представи поименно всички членове на новия Министерски съвет, както бе посочено и в указа му вчера.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X