https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора"Анти-Нинова" е четвъртият служебен кабинет на Радев

“Анти-Нинова” е четвъртият служебен кабинет на Радев

Четвъртият служебен кабинет на президента Румен Радев има една водеща червена линия. В него са назначени четирима министри, яростни противници на лидера на БСП и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

От Бузлуджа Нинова изрично подчерта, че кадри на левицата могат да влязат в служебното правителство, само ако имат санкция на пленума. И прогнозира, че Радев ще изтегли хора зад гърба й. Христо Проданов пък заяви, че ако има такива, то те ще представляват себе си, а не партията.

“Като цяло, Радев е наблегнал на това да подкрепи опозицията в БСП в новия си служебен кабинет”, обясни политологът Марио Русинов.

От политическа гледа точка най-ярко е противопоставянето на Нинова с КРУМ ЗАРКОВ, който вече е министър на правосъдието.

Преди месец, на 26 юни 2022-а Крум Зарков призова за спешно, извънредно заседание на конгреса, на което да бъде сменен председателят на партията Корнелия Нинова. Предложението той направи в остро критично изказване пред червения пленум, на който министрите на БСП в кабинета “Петков” се отчетоха за дейността си през шестте месеца на правителството, вече в оставка.
“Социологическите проучвания показват, че БСП има резерв от гласове, но той не се крие в хартиената бюлетина, той се крие в промяната на ръководството на партията”, заяви социалистът. По думите му тази промяна много бързо може да даде резултат.
“Ако не направим това сега веднага, свиквайки конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител, на още едни избори, това ще бъде катастрофа”, прогнозира Зарков.

ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА, министър на спорта, също не спестява критики към Нинова. На 18.06.2022-а петкратната световна шампионка по стрелба излезе с поредния си с остър пост във Фейсбук: “Няма изненада в нападките на председателя на ДСБ Атанас Атанасов и председателката на БСП Корнелия Нинова към президента. Даже този синхрон закъсня…”

И продължи: “Борбата с предишния модел на управление и със задкулисието Радев я води от години – видимо и искрено, а не лицемерно. Затова и народът му гласува доверие за втори път. Днес хората, чието политическо бъдеще все повече се смрачава, са го обявили за враг.”

Министърът на земеделието ЯВОР ГЕЧЕВ е член на Националния съвет на БСП и назначението му за министър, подобно на Крум Зарков, ще трябва да бъде одобрено от планума на левицата. Гечев е известен като критик на лидера на БСП Корнелия Нинова и се води за част от вътрешната опозиция. Той е и първият председател на Младежкото обединение в партията. Съпругата му също е партиен член на левицата.

Отношенията му с партийното ръководство се изостриха миналата година, а той се включи и в подписки на опозицията, която искаше присъствени заседания на пленума, на които да се обсъди подадената в онзи момент оставка на Корнелия Нинова. 64 от членовете на НС тогава не бяха съгласни с насрочената дата и дневен ред за Конгрес на БСП

В ресора му е ключовата агенция по безопасност на храните. Със заповед на нейния директор проф. Христо Даскалов от пункта “Капитан Андреево” беше изгонена частната фирма “Евролаб 2011”, а по-късно върната от съда.

Изненада, и съвсем не в полза на Нинова, е и министърът на икономиката – НИКОЛА СТОЯНОВ, когато тя уволни преди два месеца като председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД. Икономическият вицепремиер обяви тогава, че причина за отстраняването на Стоянов е загубата на дружеството от над 1 млн. лв. за първите три месеца на годината, разпродаването на активи на ВМЗ “зад гърба” на ДКК и министерството, както и това, че ръководството на военното предприятие не е изплатило дивидента си към държавата.

Последва светкавична реакция на освободеното ръководство на ВМЗ. То разпространи обща позиция, в която казва, че Нинова е изнесла “редица неверни твърдения”.
“Първото невярно твърдение е, че ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба от 3 млн. лева, а сегашният борд, за 3 месеца е довел дружеството до загуба от 1 млн. лв. Фактите са следните – ВМЗ е завършило 2021 г. с печалба не от над 3 млн., както твърди вицепремиера Нинова, а от малко над 1 млн. лв.,“ се казваше в позицията на освободените директори.
„Положението е толкова добро, колкото не е било никога“, обяви пред медиите освободеният председател на борда на директорите на ВМЗ Никола Стоянов. Той отказа да коментира причините за изненадващото си освобождаване, но се закани да ги обжалва в съда.

„За изнесените неверни обстоятелства, засягащи честта и достойнството ми на човек и председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД завеждам дело срещу Корнелия Нинова. Сигурен съм, че в съда истината ще излезе наяве, а скоро ще станат ясни и истинските причини за освобождаването ми като председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД, както и на моите колеги“, подчерта още Стоянов.

От 2 август 2022 по волята на Радев и ирония на съдбата Никола Стоянов сяда в креслото на Корнелия Нинова.

Към тази група може да причислим и говорителя (за трети път) на правителството АНТОН КУТЕВ.

През 2021 г. той напусна ръководството на социалистите заради несъгласие с Корнелия Нинова.

Като говорител на второто правителство на Радев той поиска оставката на Нинова от председателския пост на БСП. “Днес става въпрос за физическото оцеляване на партията и незабавната смяна на председателката е първо условие да продължим напред. После ще се сблъскаме с много други проблеми и спасяването на БСП ще бъде дълъг, труден и несигурен процес. Но така повече не може да се продължи и ден!” , написа той във ФБ.

В отговор Нинова поиска оставката му от поста говорител на МС. Кутев я подаде, но тя не бе приета от тогавашния премиер Стефан Янев.

Силен критик на Нинова в качеството й на икономически министър е и дясната ръка на Радев, полк. ДИМИТЪР СТОЯНОВ, който вече е министър на отбраната. Той обвини Нинова, че с нейно знание България изнася оръжие за Украйна през посредници.

“Това правителство ще бъде реваншистки настроено, анти-БСП и по този начин ще бъдат обслужени интересите на ГЕРБ и ДПС.” Такъв коментар за състава на служебното правителство направи заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров пред bTV.
По неговите думи имената са очаквани. “Прави впечатление масираното присъствие на членове на БСП в кабинета, и то хора, които са ярки критици както на ръководството, така и на последното управление”, посочи социалистът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X