https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМинистърът на икономиката подхваща смените на Корнелия Нинова в Свободна зона-Русе

Министърът на икономиката подхваща смените на Корнелия Нинова в Свободна зона-Русе

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов подхваща смените в бордовете на държавните предприятия, сред които и Свободна зона – Русе, направени по времето на министър Корнелия Нинова.

На пресконференция той обясни, че всяко едно назначение, направено от Нинова, ще бъде разгледано, като по всеки случай ще се подхожда индивидуално в зависимост от експертизата, която има назначеният, предава Русе Медиа.

Причината – докато е била министър на икономиката, лидерът на БСП е сменила ръководствата – изцяло или частично, на 14 от общо 18 предприятията от Министерството на икономиката. Освободените са били назначени след проведен конкурс, както е по Закона за публичните предприятия. В същото време всички, назначени от Нинова, са оглавили държавните дружества с отметката – „до провеждане на конкурс“.

Точно такъв е и случаят със Свободна зона-Русе, за която Русе Медиа писа преди време. Бордът бе назначен след конкурс през ноември 2021 г. за срок от пет години, след което последва отстраняването му през май 2022 г. с мотиви – неизпълнение на бизнес програмата, която реално чакаше одобрение в Министерството на икономиката. След като решението бе атакувано в съда, принципалът взе решение досегашният борд от трима души да остане. Ръководството обаче бе увеличено с още четирима души и така бордът стана от 7 члена. Новите имена са на тримата, които трябваше да сменят изцяло ръководството на Свободна зона през май – бившия депутат от БСП Таско Ерменков, Станислав Младенов от столичната БСП и бившия русенски депутат Георги Стоилов, който бе назначен и за изпълнителен директор. Към тях бе прибавен и Александър Пеев, бивш кандидат за депутат от БСП-София. Новите четирима членове бяха назначени до провеждането на конкурс, но с 5-годишен мандат. На практика те реално имат мнозинство да прокарват своята политика.

От Министерството на икономиката публикуваха списък със сменени ръководства в държавните дружества. Това са Българската агенция по експортно застраховане, „Пазар за плодове, зеленчуци и цветя“ АД в Сливен, „Плод и зеленчук“ ЕООД в Габрово, ДКК, ВМЗ, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, „Екоинженеринг РМ“ ЕООД, „Институт по маркетинг“, „Кинтекс“, НИТИ Казанлък, „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД, „Индустриални терени и складове“ ЕАД, „Сводобна зона Русе“ ЕАД и „Национален и логистичен парк Бургас“ АД.

Министър Никола Стоянов обясни, че едва в последните дни на кабинета на Кирил Петков са били обявени конкурси за директорските постове. Има случаи при които конкурсът е обявен в петък, а срокът за подаването на документите изтича в понеделник.

От своя страна Корнелия Нинова заяви, че няма разминавания в това, че всички нови членове на директорски бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Тя обаче не коментира, че е обявила конкурсите след оставката на правителството и срокът за подаване на документи по някои от тях е бил едва 3 дни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X