https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияАсен Василев се чуди защо служебният кабинет се е притеснил за енергетиката

Асен Василев се чуди защо служебният кабинет се е притеснил за енергетиката

Ситуацията в енергетиката не е тревожна. За мен е учудващо защо служебният кабинет толкова се е притеснил”, това заявява пред “24 часа” бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев. По повод договорката на правителството “Петков” за 7 карга с втечнен газ от американска компания, той посочи, че за първите две доставки има осигурени и слотове за разтоварване в гръцкия терминал край Ревитуса. Той ще бъде разширен и ще бъде има възможност за получаване и на останалите карга. Доставката на втечнения газ бе сред проблемите, посочени като повод за създаване на кризисен щаб в енергетиката от служебния кабинет на Гълъб Донев през миналата седмица.

Василев подчерта, че количеството от седемте танкера ще покрие изцяло битовите потребители. Такива са и разчетите на “Булгаргаз”.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” се позова на данни, които сочат, че българската икономиката и износът са на рекордно високи нива.

“Миналия месец бяхме първи в ЕС по ръст на индустриалното производство. Много се радвам, че най-накрая сме начело в една хубава класация. Така че рецесия за нас не се задава. Що се отнася до инфлацията, на месечна база, тя става все по-ниска. Има успокояване на цените, мисля, че и хората започват да го усещат. Шоковото поскъпване, което се случи след обявяването на войната, вече се успокоява”, казва Василев.

Следизборното обединение не трябва да е на идеологическа база

“Ако се бяхме явили заедно с “Демократична България” на предишните избори щяхме да имаме с 6-7% по-нисък резултат. И ние, и те, си правим проучвания. Идната седмица ще седнем заедно, ще ги анализираме, и ще вземем решение”, заявява Василев. Интервюто е публикувано на 8 август и вероятно Василев визира настоящата седмица за решаваща дали двете формации ще се явят заедно на изборите.

По повод евентуална дясноцентристка коалиция след тях, Василев посочва, че не е чул десните партии като “Демократична България” и ГЕРБ да искат да се обединяват. Добавя, че “Продължаваме промяната” е изцяло центристка партия, като дава пример с “леви” политики като социалния компонент, както и “десни” – запазване на плоския данък. На въпрос дали вижда евроатлантическа коалиция, той отново е скептичен, защото според него това е грешен начин да се мисли за бъдещето на страната.

По думите му то трябва да бъде базирано не на идеологическа база, а на много прагматичен поглед за това какво е най-добро за страната.

“България избра да бъде член на ЕС и НАТО, избра клуба, в който ние ще се развиваме като държава в края на 90-те години. Минаването от клуба около Русия към този на Западна Европа стана много трудно, минахме през икономическа криза”, казва Василев, отново изтъквайки, че смяна на геополитическото позициониране на страната ще бъде абсолютно грешен ход. Като пример за партии, искащи такава, дава “Възраждане” и проекта на Стефан Янев. Като невъзможна за партниране в следващия парламент посочва и партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”.

Допълвайки темата и говорейки за отношенията с БСП, той казва, че една от причините да се работи добре с нея е, че социалистите не искат такава промяна в геополитическата ориентация и подкрепят членството на България в ЕС и НАТО.

Според него след изборите трябва да се търси съгласие на тема антикорупция, при ясна заявка да не се сменя геополитическата ориентация на страната.

“Това е основа за едно прагматично управление, в което няма спецщабове за някакви кризи. Видяхте колко спокойно бяха овладени нещата при нас. Какво ни е коствало вътрешно, ние си знаем, но това е част от отговорността, която поема човек. Нашата отговорност като управленци е да решаваме проблемите, а не да плашим гражданите с тях”, казва още Василев, визирайки редица изказвания от служебния кабинет за кризисна ситуация.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X