https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниРусе ще отбележи Европейския ден на спорта

Русе ще отбележи Европейския ден на спорта

На 30-и септември за осма поредна година ще се реализира инициативата Европейски ден на спорта в училище. Тя ще се проведе в редица учебни заведения в Европа, в това число и България, като част от кампанията NowWeMOVE и Европейска седмица на спорта #BeActive.

Областната администрация в Русе отново ще бъде партньор на водещото в страната събитие, посветено на насърчаването на физическата активност сред учениците, като основната цел е да се привлекат колкото може повече деца, млади хора, училища и организации в общата кауза за водене на по-здравословен начин на живот. Тази година специална тема е Спорт #БезОтпадъци. Идеята е чрез спорта децата да бъдат въвлечени в общата кауза за опазване на околната среда. Събитието се подкрепя от редица неправителствени организации, както и от държавни и местни институции, сред които Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта.

„Подкрепям начинанието, защото вярвам, че мотивирането на децата да се включват в повече активни занимания и спортове е добра възможност да изявят себе си по един пълноценен и здравословен начин“, заяви областният управител Анатоли Станев. „Спортът възпитава, учи на дисциплина и екипност, изгражда характери и носи удовлетвореност“, допълни още Станев.

През изминалата 2021-а година в инициативата са участвали повече от 400 учебни заведения от страната, като в рамките на един ден към движението и спорта са били привлечени над 85 000 ученици. От 2014-а насам участниците наброяват над 550 000. Само в Русенско през миналата година участваха близо 2700 ученици и 215 преподаватели от 11 училища. Като най-активно учебно заведение бе определено Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Пеньо Пенев“, като в инициативата са се включили отбори от всички класове със състезания по волейбол и теглене на въже. Там бяха проведени и демонстрации по пилатес и йога, като своеобразният празник завърши с хоротека. Редовно Областната управа в Русе е отличавана за принос към инициативата. Повече информация може да бъде прочетена на уеб сайта на Сдружение „БГ Бъди активен“: www.bgbeactive.org, които са и организатор на мероприятието.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X