https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДетска градина "Снежанка" се оказа най-активна в Европейския ден на спорта

Детска градина “Снежанка” се оказа най-активна в Европейския ден на спорта

Над 2500 ученици и повече от 450 преподаватели от 19 учебни заведения на територията на област Русе се включиха в инициативата Европейски ден на спорта, която се проведе в края на месец септември тази година за осми пореден път в цялата страна. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и координатора на инициативата Николета Янева. Събитието бе подкрепено от Станев, като фокусът беше поставен върху активната медийна кампания. Целта беше по този начин да се насърчат повече млади хора да бъдат физически активни и същевременно вниманието на участниците да бъде превлечено върху една все по-актуална тема, а именно спортуване без отпадъци. „Вярвам, че чрез спорта подрастващите научават важни уроци от ежедневието. Наш ангажимент е да ги насърчим да спортуват – така те ще бъдат здрави, но и ще разберат по-лесно някои от основните принципи в живота“, коментира Станев.

Участниците в събитието имаха възможността да практикуват всякакви видове спорт и игри, като тематично бяха организирани и редица събития, посветени на разделното събиране на отпадъците и дори на места бяха засаждани дръвчета.

Училищата от Русенско, които избраха да се присъединят към начинанието са: ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Христо Смирненски“, ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Отец Паисий“, ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Николово, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Полско Косово, ОУ „Христо Ботев“ в Ценово, както и началното училище „Петко Рачев Славейков“ в Бяла. В инициативата участваха още средно училище „Васил Левски“ във Ветово, Средното училище за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, СУ „Йордан Йовков“, АЕГ „Гео Милев“, както и детските градини „Снежанка“, „Детелина“, „Зора“, „Русалка“ и „Синчец“.

Русенската детска градина „Снежанка“ бе определена за най-активното учебно заведение в региона. В събитието са се включили всички 338 деца от учебното заведение, като те са участвали в общо 14 активности – гимнастика, аеробика, щафетни игри, състезателни игри с велосипеди, тротинетки и картинги и не на последно място подвижни и екологични игри. Организирани са били и допълнително демонстрация на баскетбол от БК „Дунав“ с Пламен Дечев, който е треньор и демонстрация на футбол от ФК „Дунав“ с Александър Маринов, който също е треньор.
Споменатите училища от региона ще получат сертификати за участие от организаторите сдружение „БГ Бъди активен“. От там осигуряват и онлайн достъп до наръчници, презентации и други електронни ресурси, които могат да бъдат в помощ на учебните заведения при организирането на спортни празници. Също така те изказват благодарност на Станев и на екипа на администрацията за оказаното съдействие за разпространението на информация относно предвидените събития.

На национално ниво част от инициативата са били над 700 учебни заведения, повече от 136 000 ученици и близо 21 000 преподаватели и родители. Амбицията на организаторите е през следващата година всички учебни заведения от България да станат част от Европейския ден на спорта в училище. Тенденцията през последните години е за непрестанно покачване на желаещите да участват в събитието.
По-подробна информация за всички минали и предстоящи събития може да бъде открита на сайта на сдружение „БГ Бъди активен“ – www.bgbeactive.org.
По-подробен анализ показва, че тази година в русенско в Европейския ден на спорта са участвали с осем повече училища и над 200 повече учители от региона.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X