https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСлави Трифонов разкри дали ще се кандидатира за президент

Слави Трифонов разкри дали ще се кандидатира за президент

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов заяви, че няма да се кандидатира за президент в отговор на зрителски въпрос. Предизборно той отново отговаря на живо на зрителски въпроси по телевизията си “7/8” и на страницата си във “Фейсбук”.

Трифонов потвърди, че подкрепя Румен Радев, но самият той нямало да се канидатира за поста. Лидерът на “Има такъв народ” се обяви за референдум дали България да остане парламентарна, или да стане президентска република, и поиска да влезе в следващия парламент като гарант, че от допитването ще има резултат.

Председателят на “Има такъв народ”отново отхвърли възможността партията му да направи принципна или програмна коалиция с ГЕРБ след изборите, но – ако бъде представена в следващия парламент – иска да участва в ново управление, за да направи “всичко възможно”, за да задвижи референдум за смяна на управлението в България.

Макар че Трифонов не изключи директно възможността отново да се разбере с “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”, в дългото ефирно време атакува многократно бившите си коалиционни партньори, най-вече Кирил Петков и Асен Василев. Слави Трифонов смята, че следващото 48-мо Народно събрание много трудно може да избере правителство, “защото има абсолютна нетърпимост между партиите и заради егото” на двамата председатели на “Продължаваме промяната”.

Трифонов постави условия – Петков и Василев да не са в изпълнителната власт и да се приеме неговата инициатива за референдум, който да доведе до свикване на Велико Народно събрание за промяна на управлението в България от парламентарна към президентска или полу-президентска република. Председателят на “Има такъв народ” каза, че няма да се кандидатира за президент. Твърди, че инициативата му не е в услуга на държавния глава Румен Радев – когото подкрепя “заради неговия морален кодекс, защото е войник и българин” – и че смята за необходима смяната на управлението на страната още от 2012 г., когато е правил интервю с покойния от 2015 г. президент Желю Желев.

Изявите на Слави Трифонов по телевизията му по време на предизборна кампания е устойчива тенденция за партията в четирите вота, на които е участвала. Първо модератор на въпросите към шоумена през март миналата година беше зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, после през юни Трифонов отговаря на въпроси на студенти в Пловдив, последно през ноември партийният председател отговаря на въпроси на зрители, отново излъчвани през профила му във “Фейсбук” и по телевизия “Седем-осми”. Различното през 2022 г. е, че предаването беше модерирано от Ивайло Вълчев, зам.-председател в партията и сценарист. Той беше депутат в първите два кратки парламента, но в последния не успя да влезе заради ниския резултат на “Има такъв народ”.

Слави Трифонов отново използва възможността да обясни решението си да отговаря на въпросите на зрители пред тези на журналисти с тезата си, че не одобрява медийната среда. Интересът на почитателите на партийния лидер до голяма степен беше съсредоточен върху представите му за бъдещото управление на страната. Общо бяха повдигнати теми за отношението на Слави Трифонов към ДПС и неподадената декларация за имущество. За липсата на публична информация за състоянието си шоуменът каза, че е спазил закона, като е платил глоба и е проверен от антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Националната агенция за приходите (НАП).

Отсъстваха въпроси за отношенията на шоумена с бизнесмена Александър Сталийски, за когото напусналият “Има такъв народ” и бивш министър на спорта Радостин Василев твърди, че му е казано “да не го закача”.

На въпрос как Слави Трифонов си обяснява драстичния спад за подкрепата към “Има такъв народ” в рамките на година и социологическите прогнози, че партията може и да не е представена в 48-ия парламент, той отговори, че “така е трябвало да се случи” и не обвинява за това избирателите. Допълни, че е скептичен към българските социологически проучвания и допуска “Има такъв народ” да премине прага от 4% от гласовете за участие в новото Народно събрание.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X