https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЧарлз III е новият крал на Великобритания

Чарлз III е новият крал на Великобритания

70-годишното управление на кралицата приключи. Най-големият ѝ син принц Чарлз вече е крал на Обединеното кралство, съобщава Би Би Си.

Едно от първите му действия е да реши дали да управлява като крал Чарлз III, или да приеме друго име. Например, първото име на дядо му Джордж VI е било Алберт, но той е управлявал с едно от вторите си имена. Чарлз може да избере едно от четирите си имена – Чарлз Филип Артър Джордж.

Toй избра да управлява под името и Чарлз III.

Новият крал коментира смъртта на кралица Елизабет II. Бъкингамският дворец публикува първите думи на Чарлз в официално съобщение до британската нация и света.

„Смъртта на моята любима майка, Нейно величество Кралицата, е момент, който ще донесе много мъка и тъга на мен и цялото ми семейство“, пише Чарлз.

„Ние скърбим за загубата на един обичан суверен и още по-обичана майка. Знам, че нейната загуба ще се усети дълбоко в цялата страна и сред безброй хора по цял свят“, казва още новият крал.

Той не е единственият, на когото предстои да смени титлата си.

Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма да стане автоматично принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си – херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогинята на Корнуол.

Съпругата на Чарлз също ще получи нова титла, като пълното ѝ име ще бъде кралица-консорт – с термина „консорт” се обозначава съпругата на монарха.

Официални церемонии

В първите около 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това става в двореца „Сейнт Джеймс” в Лондон пред церемониален орган, известен като Съвет за възкачването на трона.

В официалното съобщение от Бъкингамският дворец пише още, че по време на този период на скръб и промяна, кралското семейство ще бъде по-спокойно да знае колко обичана е била кралицата.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X