https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниКрал Чарлз III ще бъде коронясан след година, Великобритания сменя парите, химна...

Крал Чарлз III ще бъде коронясан след година, Великобритания сменя парите, химна и пощенските марки

След смъртта на кралица Елизабет II най-големият ѝ син Чарлз ще управлява като крал Чарлз III.

„Коронацията вероятно ще бъде след една година“, каза Кейт Уилямс, професор по история в английския университет в Рединг и автор на книгата „Младата Елизабет: Създаването на кралицата“ пред списание People.

„Церемонията по коронясване обикновено се провежда след една година, тъй като се смята за неподходящо да се провежда веднага след нечия смърт. Това е дълъг процес на скръб“, посочва Уилямс.

Въпреки че има слухове, че 73-годишният Чарлз ще абдикира и ще предаде короната на сина си принц Уилям, това едва ли ще се случи.

„Той го чака от много време и е сигурен, че ще се справи. Твърди се, че Чарлз ще абдикира, защото Уилям и Кейт са по-популярни, но това няма да се случи“, каза Уилямс.

Абдикацията, когато монарх достигне определена възраст, е много рядка в Англия. Последният път, когато някой абдикира във Великобритания, е на 11 декември 1936 г., когато крал Едуард VIII се оттегли, за да се ожени за американката Уолис Симпсън.

От ново лице на банкнотите и марките до текста на националния химн, Великобритания ще претърпи някои промени след смъртта на кралица Елизабет II и възцаряването на нейния син Чарлз III.

Думите на британския национален химн, който датира от 18 век, ще бъдат променени от „Боже, пази кралицата“ на „Боже, пази краля“.

Според уебсайта на кралското семейство, химнът е написан като отглас на патриотичния плам след победата на принц Чарлз Едуард Стюарт над армията на крал Джордж II през септември 1745 г. в Шотландия.

„God Save the King“ е патриотична песен, изпълнена за първи път публично в Лондон през 1745 г. и става известна като национален химн в началото на деветнадесети век.

Образът на краля ще бъде върху новите монети и банкноти. Старите монети и банкноти ще останат в обращение, докато накрая не бъдат заменени.

Когато монархията е възстановена през 1660 г. след десетгодишната република на Оливър Кромуел, стана обичайно монархът да обръща лицето си в обратната посока на своя предшественик. Кралица Елизабет гледа надясно, а Чарлз III ще гледа наляво. По време на дългото управление на Елизабет пет различни нейни портрета са използвани върху монети.

Ще бъдат сменени и марките, които ще бъдат с лика на новия крал.

Кралският „код“, монограмът, използван от монарха, който в момента се състои от печат, гласящ „EIIR“ под короната на Свети Едуард, също ще претърпи промени. Този монограм може да се намери в цяла Великобритания и се появява на всичко – от червени пощенски кутии до полицейски униформи. Според традицията монограмът и кралският герб се променят с новия крал. Монограмите обаче ще се появяват само на нови пощенски кутии, така че с кралицата ще има хиляди от тях в цялата страна, точно както много от предишните монарси, които са били поставени преди нейната коронация.

Титлите също ще се променят. Почитаемите депутати ще станат членове на Кралския съвет вместо на Съвета на кралицата, а титлите, използващи „на кралицата“, ще бъдат променени на „на краля“.

След смъртта на майка си, британската кралица Елизабет II, най-големият ѝ син Чарлз, който е на 73 години, ще наследи трона, както и личното ѝ богатство – колосално наследство, което той ще получи без да плаща данък върху наследството, привилегия, запазена за наследниците на короната.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X