https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Драгомир Драганов: България се нуждае от дясноцентристки кабинет и политици, които са...

Драгомир Драганов: България се нуждае от дясноцентристки кабинет и политици, които са се доказали по време на кризи

Драгомир Дамянов Драганов е роден през 1958 г. в град Бяла. Висшето си образование завършва в Икономически Университет, гр. Варна – „Управление на промишлеността“, магистър. Член е на СДС от 1990 г., областен председател на СДС от 2015 г. и член на НИС от 2006 г. Бил е заместник-кмет и изпълняващ длъжността кмет на община Бяла в периода от 1990 г. до 1995 г. От 2003 г. до 2007 г. е общински съветник в Община Две могили, а от 2007 г. до 2011 г. – кмет на Общината. От 2019 г. до момента отново избран за общински съветник в Община Две могили. Успешен мениджър и предприемач в частния бизнес с утвърден, дългогодишен опит в областта на текстилната индустрия, хотелиерството и ресторантьорството, зали за спорт и здраве. Бил е президент на ФК „Бенковски“ – Бяла и ФК “Филип Тотю” – Две могили, както и член на управителен съвет на ФК „Дунав“ Русе. Женен, с две деца и двама внуци.

Драгомир Драганов е кандидат за народен представител от СДС в коалицията ГЕРБ-СДС с номер 24 в интегралната бюлетина. Той е с преференция 105.

– Г-н Драганов, каква е вашата мотивация за участие в изборите и този път?

– Видяхте какво стана в предния парламент, имаше една промяна, която не се осъществи. Хората са разочаровани от това управление, което беше и затова се предизвикаха тези предсрочни избори. Много лесно се обещава, но трудно се изпълняват поетите ангажименти.

– Но защо не се осъществи тази промяна? Вие имате ли отговор?

– Мисля, че житейският опит го нямат тези политици и експериментираха с различни варианти. Не е достатъчно да си завършил престижни университети, без да имаш достатъчно опит в реалния бизнес и в политическата обстановка. Затова се взеха много грешни решения, особено по отношение на инфлацията, в енергетиката, които се отразиха пряко на всички. И хората почувстваха, че това управление е безпомощно да решава кризи. Това наистина беше една кризисна ситуация.

– Харвард стана нарицателно, май…

– Да. Не е достатъчно да си завършил престижен университет, може да си учил и в България, но трябва да имаш пряк допир до проблемите на различни слоеве от обществото.

– Но ето и във вашата коалиция, лидерът на ГЕРБ налага млади хора, също не чак толкова опитни.

– Вярно е това, но има голяма част от водещи политици с достатъчно опит. Нужна е приемственост при смяна на поколенията, защото няма пожизнени политици. Младите трябва да се учат от по-старите, които са се справяли с различни кризисни ситуации.

– Понеже започнахте с критиките към доскорошните управляващи… Вие като предприемач, който дава заплати на над 100 семейства, как оценявате мерките на предишното правителство и какво бихте поправили?

– Аз съм човек от реалния бизнес, вече от около 30 години. Били сме в различни кризи през 2011 г., 1997 г., 1992 г. Те са решавани веднъж от СДС, когато на власт бяха Филип Димитров и Иван Костов, другата криза премина при правителството на ГЕРБ. Така, че трябва да се залага на тези партии, които са преминали тези кризите.

Какво е характерно за предишното правителство. Примерно, в системата на енергетиката финансираха слънчеви батерии и голяма част от производителите инвестираха в тази дейност, за да може да намалят цената на тока. Защото в отделни дни, цената достигаше 1 лв.- 1,2 лв. на ден, а реалната цена от преди година и половина беше около 0,20 лв.-0,22 лв. Аз съм инвестирал, например, около 300 киловата собствени източници. Цената на първите 120 киловата е 0,20 лв., но в момента е около 0,50-0,60 лв. И ние продаваме на енергийните дружества ток за 20 ст., а те ни ги калкулират на 50-60 ст.

Важно е също за администрацията да има по-бърз преход, защото сега произведената ел.енергия през почивните дни не се включва в системата. Така, че има административни мерки, които трябва да станат реално действащи.

– Наскоро стана ясно, че русенската фирма “Син Карс” ще мести производствената си база в Румъния. Русе започва да губи и малкото инвеститори, които има. Къде бъркаме и какво трябва да се направи?

– Държавата трябва да бъде по-благосклонна към инвеститорите от клас А. Да има по-дългосрочни договори и цената за наема на земята да е символична. Защото инвеститорите трябва да създадат производства, да наемат работна ръка, изплащат се заплати, данъци… Иначе всичко остава в бюрата по труда и държавата трябва да ги издържа тези хора. Комплексно е решението на въпроса, но едното е преференциално да се подпомагат инвеститорите от клас А, за да може дългосрочно да могат да осигуряват работни места.

Свързано е и с образователната система, която трябва да се профилира. Имаме проблем с изграждане на средното ниво кадри. Бизнесът остава с хора, които нямат определена професия.

– Тука ще влезете в конфликт с прекалено многото университети, които има в България. Те също искат хора от средното образование.

– Да, но липсват профилирани специалисти. Хубаво е да имаш висше образование, но първо трябва да имаш средното ниво, което да бъде основата.

– Предишните управляващи, към които имате не малко критики, казваха, че постигат леви цели с десни мерки. Докъде обаче да се меси държавата?

– Няма как да стане – леви цели с десни мерки или десни цели с леви мерки. Или си десен, или си ляв. Дясната политика означава ограничаване на разходите, събиране на повече данъци в бюджета на държавата и преразпределение на крайно нуждаещите. Лявата политика е раздаване на калпак, както е сега с горивата, например.

Затова в другите държави левите правителства харчат, а десните – събират.

В момента, както е прогнозата на служебното правителство, 5-6 млрд. имаме дупка в бюджета. А в рамките на краткосрочната прогноза, за 2-3 години ще станат 10-12 млрд. Това е също е много сериозно, защото ни праща към гръцкия сценарий. Затова задължително трябва да има правителство и то трябва да бъде дясноцентристко, което да сложи стоп на тази инфлация, която изяжда доходите на хората.

– Кои са първите три проблема, по които бихте работил за Русе?

– Най-големият проблем за Русе, който е и за цялата регионална територия, е свързан с транспортната схема. Още от Бяла се спират тировете във връзка с преминаването на Дунав мост, затова е необходимо изграждането на обслужващи паркинги с добри условия, а не да стоят по пътищата шофьорите. Инфраструктурата трябва да се подобри на територията на цялата област. Това е сериозен проблем, който от много правителства не е решен, включително и от общинската управа.

Затова има и толкова много катастрофи, трябва ни скоростен път между Русе и Бяла, което ще услесни транспортния поток.

– Добре, първо транспортът. После…

– После малкият и средният бизнес.

Сега, ако няма компенсации за тока, например. Може да имаме закрити учебни заведения или социални нужди да бъдат ограничени. Така, че трябва да се помисли да се подпомогнат, включително и уличното осветление.

Примерно, покрай наводненията пък в Карловско, Благоевградско и Кюстендилско е важно и почистването на реките. Превантивният контрол го няма. Така сме предпоставка при всяко природно бедствие да имаме големи последици.

– Трябва ли тогава да се увеличат правомощията на областния управител?

– Задължително. То са едни церемониални функции, административни само, които нямат реално действие в икономическия аспект. В една съседна Румъния, бюджетът се разпределя на региона и областа и оттам към всяка община, а не от централния бюджет. Трябва децентрализация.

– Добре, но ако им дадем повече власт, трябва ли да намалим броя на областите?

– Задължително. Те бяха намалени, но после върнати пак. Например, Русе беше към Разград. Тогава, за да възстановим някаква справедливост, възстановихме всичките 30 областни управи, които по една или друга причина нямаха икономическо въздействие върху общините. Общините бяха самостоятелни и всеки отиваше в Министерството на финансите да търси решение за собствената си община.

– Темата за децентрализацията е важна, но да Ви попитам и по темата за или против президентска република?

– Аз съм против президенстка република, защото България е с други традиции. Парламентарната република е много е ефективна. Мисля, че демокрацията при нас е в силата на отделните политически субекти.

– Демокрацията при нас, стана и тя като Харвард… Много хора се оправдават с нея.

– Когато се отива на избори трябва да се избират хора и партии, които са решавали кризи, а не да чакаме манна небесна…Мисля, че разумът трябва да надделее. Хората трябва да си направят добре сметка дали с предното правителство живееха по-добре или с по-предното. Вярно, че ГЕРБ не са ангели, допуснаха и много грешки, но хората живееха по-добре при тях.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X