https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниФон дер Лайен: Путин ще се провали, Русия вади чипове от миялни...

Фон дер Лайен: Путин ще се провали, Русия вади чипове от миялни за машините си

Имаме необходимия кураж с необходимата солидарност и руският президент Владимир Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Речта си за състоянието на Съюза.

„Санкциите ще останат. В момента ние трябва да продължим по този начин, а не да се примиряваме. Трябва да го кажем много ясно. Същото важи и за финансовата подкрепа към Украйна. Възстановяването на страната ще струва огромни ресурси”, уточни тя.

Според нея европейците са изправени пред изпитание от онези, които искат да ги видят разделени. „Това не е само война, която руснаците започнаха срещу Украйна. Това е война за нашата енергия, за нашата икономика и ценности. Това е война за нашето бъдеще. Става въпрос за автокрация срещу демокрацията”, категорична е Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия е на мнение, че днес смелостта има име – „Украйна”. „Смелостта има лице и то е лицето на украинските мъже и жени, изправили се пред руската агресия”, подчерта тя.

Фон дер Лайен посочи, че от началото на войната Европа е заедно с Украйна с оръжия, с финансиране, с приемане на бежанци и с „най-тежките санкции”, които светът е виждал досега.

„Финансовият сектор на Русия е на командно дишане. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите военни машини, защото няма полупроводници. Руската промишленост е в развалини”, отчете още тя.

И добави: „Кремъл е този, който направи това с руската икономика. Това е цената за политиката на Путин за унищожение”, категорична е Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК отчете, че досега Европа е дала на Украйна над 90 млрд. евро финансова помощ, без да се взима предвид военната такава. „Нападенията на Русия са увредили или унищожили над 70 училища. Ще похарчим над 100 млн. евро за построяване на училища”, обяви тя.

Тя обяви още, че Украйна ще бъде включена безплатно в роуминг системата на Европейския съюз. „Комисията ще работи заедно с Украйна, за да ѝ гарантира безпроблемен достъп до единния пазар на ЕС. Днес ще обсъдя всичко това със Зеленски”, каза председателят на ЕК.

Европейската икономика

Фон дер Лайен отчете безпрецедентната пандемия, но и бързото възстановяване на европейската икономика. „Направихме всичко възможно да бъде преодолян рискът от безработица. Бяхме в най-тежката рецесия, но успяхме да постигнем най-бързото в историята икономическо възстановяване. Всичко това благодарение на Плана за възстановяване”, отбеляза тя.

Германката говори за редица идеи, които трябва да реформират енергийния пазар. Като цената на електричеството да не бъде обвързана с цената на природния газ. И да бъде осигурен друг основен ориентира за цената, различен от ставките на борсата в Нидерландия.

Дали да има таван на цената на руския газ, колко от помощта срещу по-скъпата енергия да отиде за бизнеса и колко за гражданите, колко бързо да бъдат въведени мерките, които предвижда преминаването към зелена енергия – всичко това са въпроси, по които 27-те засега спорят. Но Фон дер Лайен настоява, че обща позиция е възможна. И такава може да бъде ефективно решение, което да помогне на всички в Общността.

Думи за кралица Елизабет II

В речта си Фон дер Лайен спомена и кралица Елизабет II, която почина миналата седмица. Покойния монарх определи така: „Тя е легенда”. И добави: „Смъртта ѝ ни напомни за преходността. Тя беше един стоик, постоянна и неизменна в своята роля. Човек, който винаги намираше точните думи“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X