https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВ Русе министър Христов обяви, че не се очаква режим на тока...

В Русе министър Христов обяви, че не се очаква режим на тока в България

От 1 октомври по интерконектора Гърция – България ще потекат търговски количества газ. Това заяви в Русе енергийният министър Росен Христов, който уточни, че в момента се правят тестове и всичко върви по план.

„Капацитетът на тръбопровода ще ни осигури пълната възможност да получаваме газ от Азербайджан, както е по договор. По договор получаваме доста по-оптимална цена, това е едно от основните предимства на тази мрежа, освен това увеличава капацитета, може да осигурим количества и за съседни държави”, добави той.

“За момента очакваме от ЕК конкретното предложение и конкретните цифри съобразно нашата икономика”, заяви Христов по повод предложението на Европа за таван на цената на газа.

“Режим на тока не се очаква, България разполога с необходимото обезпечение, енергийната система е тествана, в добро състояние”, каза още Христов. Той поясни, че единствената критична точка при нас е замърсяването при Маришкия басейн, тъй като потенциално подлежим на санкции.

Министърът уточни още, че в момента България не изнася газ, но му се иска “Булгаргаз” да предлага количества на оптимални цени за страната и да го предлага на други страни.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X