https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСтанишев: Няма да се кандидатирам за президент на ПЕС, БСП губи доверие

Станишев: Няма да се кандидатирам за президент на ПЕС, БСП губи доверие

Няма да се кандидатирам за президент на ПЕС. БСП губи доверие. Това заяви президентът на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев на пресконференция.

Предстои конгрес на ПЕС, който ще се проведе след месец в Берлин – на 14 и 15 октомври.

Не съм търсил номинация от ръководството на БСП, посочи той. И обясни, че не може партия, чието ръководство се възхищава от Виктор Орбан, да наминира президент на ПЕС. За съжаление, последните години БСП тръгна в друга посока – на „ляв консерватизъм“ и на терена на националистите; тя загуби твърде много доверие у нас и в Европа.

От 2017 г. председателят на БСП не е присъствала на нито една среща, инициатива или Конгрес на ПЕС, припомни Станишев. И посочи, че това се забелязва и буди недоумение в европейското ни семейство.

Времето за номинации е изтекло снощи. Постъпила е номинация на Стефан Льовен от Швеция.

БСП е единствената бивша комунистическа партия, чийто лидер оглави семейството на левицата, посочи Станишев.

Той припомни, че е рекордьор: най-дългогодишният председател на БСП – 13 години начело на организацията; единственият ляв министър-председателят с пълен мандат в България; най-дългогодишният президент на ПЕС – 11 години.

Една партия не може да назначи президент на ПЕС, но също така не можеш да бъдеш президент на ПЕС, ако зад гърба си нямаш силна и авторитетна партия, посочи в изложението си пред медиите Сергей Станишев.

Той се спря на постиженията на ПЕС по време на неговото управление.

Едно от тях е Европейския социален фонд с общ бюджет от 99 млрд. евро за периода 2021г. – 2027г. Той има за цел прилагане на Европейския стълб на социалните права. За България са разпределени 2.6 млрд. евро, а общата сума от средствата за кохезионна политика, като се добавят средствата от Фонда за регионално развитие (5.7 млрд. евро) и Кохезионния фонд (1.6 млрд. евро), възлиза на 10.157 млрд. евро.

На второ място е Европейска младежка гаранция. За предишния период 2014-2020 г. финансираното за България е било 51.56 млн. евро.

В България, след въвеждането на инициативата през 2014 г. (от правителството с мандата на БСП), младежката безработица е намаляла от 25% до 8.9%, като сред допринасящите фактори е и Европейската младежка гаранция.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X