https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНадежда Йорданова: В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки около главния прокурор Гешев

Надежда Йорданова: В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки около главния прокурор Гешев

“В ГЕРБ стъпват с тихи стъпки около главния прокурор Гешев и реформата на институцията “Главен прокурор” е трудна тема за тях”. С тези думи Надежда Йорданова, водач на листите на “Демократична България” в 23 МИР в София и в Русе, завърши предизборен дебат в студиото на “Лице в Лице”.

Бившият правосъден министър допълни: “Това, което трябва да изясним в този случай е, че всеки един сигнал, независимо от това дали е за управляващите или опозицията, трябва да бъде разследван с еднакъв стандарт. Незаконосъобразни и корупционни практики не могат нито да бъдат прикривани, нито допускани. Колкото и да е трудно това трябва да стане. “Демократична България” е за съдебна реформа, която не забърсва следи”.

За реформата на КПКОНПИ Надежда Йорданова отбеляза, че това е една от важните мерки в националния план за възстановяване и устойчивост. Затова КПКОНПИ трябва да бъдат разделен на две – антикорупционните функция от една страна и дейностите по отнемане на незаконно придобито имущество.

“В 47-ото Народното събрание бяха внесени множество законопроекти от тези 22, които трябваше да бъдат приети до края на годината, включително и разработени от Министерство на правосъдието и от моя екип. Не стигна парламентарно време, защото ГЕРБ реши да подходи по различен начин”, припомни Йорданова.

Тя уточни, че в законопроекта за КПКОНПИ, който беше внесен от “Продължаваме промяната” е имало хубави предложения, но и доста въпроси, които е трябвало да бъдат коригирани. “Многократно съм споделяла, че “Демократична България” имаше друг законопроект, която много ясно ограничават двете функции антикорупционната от конфискацията на незаконно придобито имущество”, каза тя.

“Демократична България” много ясно е заявявала, че този орган не трябва да бъде политическа бухалка в ръцете на властта, която и да е тя. Съответно трябва да има достатъчно гаранции срещу злоупотребата с правомощия включително и от гледна точка на съдебния контрол. Ръководството трябва да бъде професионално, политически неутрално и да има високи нравствени и професионални качества. Постоянно съм отстоявала становището че първо трябва да се реши структурният въпрос и след това да се коментира професионалният”, каза тя.

Надежда Йорданова цитира данни, които показват, че след 12 години управление на ГЕРБ корупционният барометър на “Трансперънси интернешънъл” отчита, че 90 процента от българите смятат корупцията в България за действително голям проблем – 19% са платили подкуп, за да използват публични услуги, а 32% са използвали роднински или приятелски връзки за тези услуги. “Това е въпрос, с която трябва да се борим реално, устойчиво и ефективно. “Демократична България” има решение за това”, беше категоричен кандидатът за народен представител на обединението.

Също така тя отбеляза, че като министър на правосъдието с нейния екип са разработили механизъм за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор, който да отговаря на всички стандарти и препоръки на Венецианската комисия, както и да е съобразен с практиката на конституционния съд и да влиза в тесните рамки, които конституцията позволява.

“В прокуратурата е необходима сериозна, реална, ефективна реформа както от гледна точка на институцията, така и от гледна точка личността на главния прокурор. “Демократична България” има механизми, които позволяват, този който нарушава престижа на съдебната власт да бъде отстранен. “Демократична България” е предложила промени, които да променят както управлението в прокуратурата, така и статута на главния прокурор на конституционно ниво”, подчерта за пореден път Надежда Йорданова.

“Ако това бъде прието от парламента, ще се случат няколко неща. На първо място спрямо главния прокурор ще може да бъде извършвано ефективно разследване. Най-сетне ще могат да бъдат обект на съдебен контрол отказите на прокуратурата да разследва, защото най-голямата власт която имат прокурорите в българия е преценката дали да образуват досъдебно производство”, припомни тя.

Според нея от ГЕРБ през цялото време атакуват “Демократична България” с две много противоречиви тези. От една страна, че твърде прибързват със законодателството, а от друга, че много се бавят със законодателството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X