spot_imgspot_img
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
spot_img
НачалоИзбрано от редактораТорта "Гараш" става бранд на Русе, на фестивала ще предлагат сладолед от...

Торта “Гараш” става бранд на Русе, на фестивала ще предлагат сладолед от сом с карамелизирани водорасли

Около 20 любители сладкари са се записали за участие във фестивала на тортата “Гараш”, който ще се организира утре в Русе. Това съобщи заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Русе Златомира Стефанова.

Тя обясни, че според изследване торта “Гараш” е създадена през 90-те години на 19-и век от сладкаря Коста Гараш в Русе.

“Не само празник, това трябва да бъде и като наш бранд. Защото туристите, когато идват в Русе, питат дали има нещо специфично, което биха опитали. Мисля, че тортата “Гараш” е много подходяща, за да ги изкушим и да им кажем, че тя се прави от 1890 година в Русе”, обясни Стефанова.

Тя каза още, че с помощта на Държавния архив в града през идната година ще бъде създадена и книжка с различни рецепти на торта “Гараш”.

Участниците във фестивала ще предложат свои версии на тортата. За целта ще използват точните пропорции от старите тефтери на майките и бабите си. Любителският конкурс ще се състои пред Доходното здание, а най-сполучливата торта ще бъде отличена от председателя на журито шеф Ради Стамболов.

През целия ден на площада пред Съдебната палата ще бъдат разположени шатри с хладилни витрини на местни сладкари. Посетителите ще могат да опитат не само познатата в цял свят торта “Гараш”, но и различни сладки и солени изкушения. На специално изграден кулинарен модул ще има шоколадови демонстрации от шеф Ради Стамболов.

Нестандартно шоу на площада ще предложи и шеф Ивайло Димитров. Той ще представи сладолед от сом, акомпаниран с карамелизирани водорасли, шоколадов крамбъл, бонбони от фурми с черноморски миди и чипс от шоколад с розов пипер. Друг негов специалитет е и студена супа “Гараш” – с белгийски шоколад, орехи и карамелизирани плодове. Ще има и класическа торта “Гараш”, но под формата на шоколадова пура.

Фестивалът предлага и занимания за децата. Те ще могат да се включат в приключенската игра “Лабиринтът”. Предвидени са и две безплатни туристически опознавателни обиколки из централната част на града, предава БТА.

Кулминация на празника ще бъде концертът на певеца Любо Киров, а след него русенци ще могат да видят светлинното шоу на артистите от “Палячи” и спектакъла на актьорите от румънския театър “Маска”, които ще се превъплътят като живи статуи.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X