https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВ Русе министър Стоянов съобщи добра новина, свързана с Румъния

В Русе министър Стоянов съобщи добра новина, свързана с Румъния

Очакваме двустранният ни стокообмен с Румъния да надхвърли 7 млрд. евро до края на годината. ¾Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на българо-румънски бизнес форум в Русе днес. В него участие взеха над 100 компании от двете държави.

„През 2021 г. сме постигнали увеличение в стокообмена от близо 40%“, подчерта министър Никола Стоянов и допълни, че тенденцията за увеличаване се запазва и за първите 5 месеца на 2022 г., като доближава 55% за периода.

Български компании вече са лидери в отделни отрасли на румънския пазар. Като пример бе посочена търговията с отделни хранителни продукти – българска компания е лидер в продажбата на варива, а друга – в тестените изделия. Българските фирми имат сериозен дял в застраховането и дори в кредитирането в северната ни съседка.

„Български компании вече са конкуренти на европейско ниво, като доказателство за това са обществени поръчки на румънската държава, които се печелят от български фирми“, подчерта Никола Стоянов и в тази връзка коментира, че българска строителна компания изгражда нов 30-километров магистрален участък в Румъния, предава Русе медиа.

„Българските инвестиции в Румъния са в пъти повече от румънските в нашата страна и това е тенденция, която се надявам със съвместни усилия да променим”, обърна се Никола Стоянов към участниците във форума. Той открои и някои от съвместните инициативи – участие на румънски компании в специализирани изложения, активизиране на дейностите за представяне на български продукти на румънския пазар и румънските продукти на българския пазар и др.

България и Румъния биха могли да си сътрудничат и в областта на транспортната и дигиталната свързаност, включително и по съвместни проекти със средства, отпуснати от ЕС по националните планове за възстановяване и устойчивост, бе коментирано още по време на форума.

В Българо-румънския бизнес форум участваха: кметът на община Русе Пенчо Милков, Радко Влайков – посланик на Р България в Румъния, ръководителят на Службата по търговското-икономическите въпроси на България в Румъния Ивайло Маринов и търговският аташе на Посолството на Румъния в София Раду Молдован.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X