spot_imgspot_img
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
spot_img
НачалоИзбрано от редактораКой направи най-вкусната торта "Гараш"

Кой направи най-вкусната торта “Гараш”

Приключи конкурсът за непрофесионалисти за най-добра торта Гараш, с който кметът Пенчо Милков откри първия по рода си празник на шоколадовия десерт, измислен в Русе. Над 20 дами и 1 господин се включиха в кулинарното състезание. Събитието се организира от Община Русе и ОП „Русе Арт“ и се реализира по Програма „Туризъм“.

„Русе отдавна заслужава да има такъв празник, защото торта Гараш е едно от многото неща, с които се гордеем и които са се случили за първи път тук“, каза кметът. Той покани всички жители и гости на града да се включат в богатата програма през уикенда, подготвена от общинската администрация.

Жури на конкурса бе именитият шеф Ради Стамболов, чийто Гараш сладолед бе създаден специално за русенци.

Елия Цанкова и Мина Михалева от 4 клас на ОУ „Любен Каравелов“ бяха най-младите участници в сладката надпревара и двете получиха специална награда за това. Парична премия бе връчена на момичетата от Диана Коларова, която твърди, че притежава оригиналната рецепта за торта Гараш. Въпреки че не пожела да разкрие начина на приготвяне на сладкото изкушение, тя благодари на всички участници за старанието им и връчи своя приз на Елия Цанкова, като го посвети на създателя на тортата Коста Гараш.

На трето място в шоколадовата битка се класира Ренета Тончева, а сребърен медал получи Стефана Йорова с нейния прочит на десерта. Голямата награда в конкурса грабна Богдана Бонева. Единствената забележка на шеф Ради Стамболов към нея бе, че височината на тортата ѝ надвишава 4, 5 см., както е заложено по рецепта.

Наградата на представителите на медиите в Русе бе връчена на учителката от ОУ „Иван Вазов“ Полина Радославова.

Празникът на торта Гараш продължава през целия ден с много забавления за малки и големи.

По време на Ruse free summer tour жителите и гости на града ще могат да се запознаят с малко познати факти от архитектурната история на Русе. Децата ще бъдат зарадвани от постановката на Държавен куклен театър Варна „Зеленчуци, който не яде или Чудните готвачи“, която ще се проведе в 15:30 и в 17 ч. до Паметника на свободата. Сдружение „Градоред“ организира търсене на съкровище – туристически маршрут под формата на игра и ще бъде с начален час 17:30.

Днес започва и двудневният Фестивал на живите статуи, провеждан от Драматичен театър „Сава Огнянов“ и с участието на румънския театър „Маска“ и талантливите артисти от „Палячи“ – огнено и светлинно шоу. Началото и на двете вечери е в 20 часа на площад „Свобода“, а входът за събитията е свободен.

Кулминацията на вечерта ще бъде концертът на известния изпълнител Любо Киров. Той ще започне в 19 ч. на сцената до Съдебната палата. След него в 20:30 присъстващите ще могат да се насладят на LED шоуто на Театър „Маска“.

За да могат повече хора да посетят Празника на торта Гараш, Община Русе е осигурила допълнителни курсове на тролейбусната мрежа. Те ще се движат със следното извънредно разписание:

Линия № 2

Часове на тръгване от Млекозавод в 21:20; 21:35; 22:20; 22:35 ч.

Часове на тръгване от КАТ в 21:50; 22:05; 22:50 ч.; 23:05 ч.

Линия № 27

Часове на тръгване от Тутракан в 21:40 ч. и 22:10 ч.

Часове на тръгване от Дружба в 21:10 ч. и 21:40 ч.

Линия № 29

Часове на тръгване от Тутракан в 21:25 ч. и 21:50 ч.

Часове на тръгване от Чародейка в 20:55 ч. и 21:20 ч.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X