https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВладимир Путин обяви частична мобилизация

Владимир Путин обяви частична мобилизация

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, която стартира днес, 21 септември.

Новината съобщи ТАСС, като се позова на телеграм-канала „Меш”, видя Lupa.bg.

Според друга публикация на руския официоз на мобилизация ще подлежат само запасняци, с предимство на мъжете с военен опит.

Кога Владимир Путин ще обяви обща мобилизация в Русия? Този въпрос си задават журналисти и анализатори по цял свят, след като руският президент отмени важно свое изказване във вторник вечерта. По предварителна информация потенциалното обявяване на война в Украйна за защита на окупираните от Русия територии трябва да стане днес и така Путин накара света да чака във вторник вечерта.

Руски тв канали дори бяха обявили, че очаква изказване на лидера, но по-късно изтриха съобщението. По-късно във вторник приближени до Кремъл медии призоваха хората да си лягат, тъй като всичко ще се случва в сряда. Не е ясна причината за отмяната на речта на руския президент до момента.

Според руски медии записаният призив ще бъде показан на 21 септември, когато Далечният изток се събуди. Различни източници твърдят, че това ще стане между 9 и 10 ч московско време днес.

Новината идва, след като Дмитрий Медведев, верен съюзник на Путин, обеща, че ще бъдат използвани „всички сили за самоотбрана“ за защита на това, което той нарече „руска територия“ – намеквайки за ескалация в Украйна.

След това парламентът на Москва прие нови закони, подготвящи войната за Путин. Така той ще може да прекрати своята „специална военна операция“ и официално да обяви война, което му позволява да мобилизира огромното население на Русия в армията.

Този ход може да предвещава нова фаза на конфликта, включваща оръжия и тактики, които Кремъл досега е държал в резерв.

На 20 септември беше обявено, че Донецката и Луганската народни републики, както и Херсонската и Запорожката област ще проведат референдуми по въпроса за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември. Съответните закони и укази са влезли в сила.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X