https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе празнува Независимостта, Крум Зарков присъства и като министър

Русе празнува Независимостта, Крум Зарков присъства и като министър

Русе празнува 114 години от обявяването на Независимостта на България.

„Най-светлият празник в историята на всяка държава е Денят на нейната независимост. За нас 22-и септември е и сред най-ярките уроци по политическо мъжество и лидерство, израз на волята на българския народ и неговите водачи за утвърждаване на страната ни като равноправна на останалите европейски държави. Израз на характера на далновидните ни политици, за които личното достойнство и националният идеал са били същинският смисъл в живота им. Само за 30 години след Освобождението, по-малко отколкото трае настоящият преход, е израснало поколение държавници, което с воля и последователност съумява безупречно да отстои въжделенията на народа и заветите на Възрожденците ни, без да се съобразява с мнението на Великите сили“, каза областният управител Анатоли Станев в обръщението си към русенци.

„Нека помним, че нашите предци избраха заедно пътя на свободата и независимостта. Живеем в неспокойни времена и сякаш сме прекалено вглъбени в себе си, в собственото си оцеляване, без да си даваме сметка, че именно когато сме били единни като народ, сме успявали. Въпреки това вярвам, че мъдростта и волята на нашите предци са източник на вдъхновение за нас и днес, когато продължаваме да съграждаме свободна, демократична и независима България. Именно на нашите единни воля и задружни усилия се крепи свободата и независимостта на родината, но нека не забравяме, че това е нелек процес, изискващ големи и непрекъснати усилия, като най-вече е пример за нашата историческа отговорност“, допълни още Станев.

След словото на Анатоли Станев приветствие към русенци отправи и кметът Пенчо Милков. Отслужен беше и благодарствени молебен от свещеници от Русенската Света Митрополия начело с Негово Високопреосвещенство Наум. В чест на светлата дата беше строена и почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове. Също така присъстващите имаха възможността да чуят текста на манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

Водещ на събитието бе актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Любомир Кънев. По традиция тържествената церемония, която бе организирана от Община Русе, завърши с полагане на венци и цветя пред Паметника на свободата.

Сред официалните лица на днешните тържества бяха още служебният министър на правосъдието Крум Зарков, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, както и множество представители на държавната и местна власт. На събитието присъстваха още изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, както и администраторът на Община Гюргево Йонел Мускалу и заместник-председателят на Окръжния съвет Елизабета Михалча.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X