https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусе се побратимява с аржентинския град Берисо

Русе се побратимява с аржентинския град Берисо

Русе ще се побратимява с аржентинския град Берисо. Предложението е внесено от кмета Пенчо Милков и ще се гледа на октомврийската сесия на Общинския съвет.

До него се е стигнало след среща на ръководството на Община Русе с посланика на Аржентина Алфредо Атанасоф, който полага изключителни усилия, насочени към укрепване и задълбочаване на отношенията между двете страни и традиционно поддържа добри приятелски отношения с Русе.

По време на работната среща, Община Русе е получила предложение за побратимяване на Русе с аржентинския град Берисо, намиращ се в провинция Буенос Айрес, предава Русе Медиа.

В резултат е получено официално писмо от Фабиан Калиарди, общински кмет на гр. Берисо и в него се отправя предложение за Споразумение за побратимяване с гр. Русе.

Берисо е град в Аржентина, разположен в провинция Буенос Айрес. В този град живее една от най-големите български диаспори – над 500 семейства с български корени, които все още успяват да поддържат спомените за родината си живи. През 30-те години на 20 век в Берисо са съществували три организации, основани от български емигранти – Македонско-български клуб, Дружество „Кирил и Методий“ и Дружество за взаимопомощ. През 1955 г. те се обединяват и образуват Българско културно дружество „Иван Вазов“. Тази институция заемала една временна постройка, която служела като подслон, така и като място за среща на всички съотечественици. Благодарение на усилието и духа на единството между всички тях, с течение на времето успяват да изградят собствена сграда.

„В контекста на отправеното Споразумение за побратимяване считам, че установеното бъдещо сътрудничество ще допринесе, както за напредъка на двете общности, така и за укрепването на духа, на по – голяма интеграция и обмен на опит, който ще даде нов тласък на международните ни отношения.

Провеждането на всеобщи инициативи между двата града, с цел подготовка на успешни проекти в областта на туризма, културата, социалното развитие, търговията и икономиката, енергетиката и устойчивото развитие, както и по други въпроси от общ интерес ще са в полза на нашите общности“, мотивира предложението си Пенчо Милков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X