https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе e в готовност да посрещне засилен мигрантски поток от Украйна

Русе e в готовност да посрещне засилен мигрантски поток от Украйна

Готовността за посрещане на засилен мигрантски поток от украински граждани през зимните месеци бе обсъдена по време на среща между областния управител Анатоли Станев и представители на УНИЦЕФ за България и Върховния комисариат за бежанците към ООН /ВКБООН/, които са на посещение в региона. От двете международни организации изразиха своята готовност за помощ и подкрепа при посрещането на бягащите от войната хора.

Става дума предимно за осигуряване на палатки, одеяла и спални чували. Обсъдено бе и съдействие при провеждането на съвместни информационни кампании, както и осигуряването на постоянен обмен на информация. По този начин се очаква на потърпевшите от конфликта да се предостави максимално адекватна и достоверна информация за възможностите, които предлага най-вече образователната системата и пазара на труда.

От своя страна Станев сподели готовността на държавата да оказва подкрепа на нуждаещите се украински граждани. Той подчерта доброто взаимодействие между отделните институции на национално и регионално ниво, както и отличното партньорство с Община Русе, Българския червен кръст и доброволците от областта. Не на последно място областният управител изрази силна надежда и увереност конфликтът да намери своето мирно разрешение и да бъде прекратен.

Припомняме, че през април тази година на място в Русе да се запознае със създадената организация на предварителния приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ дойде лично координаторът по извънредни ситуации към ВКБООН Такеши Морияма. Тогава той оцени отлично направеното в помощ на мигрантите от Областната администрация, държавните структури и Общината.

По последни данни от началото на конфликта в страната са влезли около 532 000 украинци, под 20% от тях обаче са останали в България. Към момента не се наблюдава миграционен натиск по границите на страната от украински граждани. На територията на област Русе временна закрила са поискали близо 950 украинци, което означава, че те имат и адрес на пребиваване. 71 са децата от украински произход, записани в училища и детски градини от региона за настоящата учебна 2022/2023 година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X