https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Запечатаха всички 336 секции в Русе

Запечатаха всички 336 секции в Русе

Всички 336 секционни избирателни комисии на територията на област Русе получиха необходимите бюлетини и изборни книжа за предстоящия утре предсрочен параламентарен вот, това стана ясно от проведен преди минути разговор между областния управител Анатоли Станев и председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова.

В 290 от секциите, които са с избиратели над 300 души, бяха доставени общо 310 машини за гласуване. По-голямата бройка на машините се дължи на това, че в 20 от местата за гласуване в региона има по две машини. 19 от тях са в Русе, а едно в село Новград, община Ценово.

От споменатите 336 секции 12 са допълнителните. Шест са подвижните – по две в Русе и Ветово и по една в Бяла и Ценово. Те са предназначени за гласуване на избиратели с трайни увреждания, а след определен час, посочен от кмета на съответната община в тях ще могат да гласуват болни от Ковид-19. Шест секции има и в социални заведения от региона.

Те са позиционирани в двете университетски болници в Русе „Канев“ и „Медика“, Центъра за психично здраве, болницата в Бяла „Юлия Вревска“, Държавната психиатрична болница, както и в русенския арест. В посочените 12 секции, както и в още 34 постоянни секции, където избирателите са под 300 вотът ще се проведе на хартиени бюлетини. Секциите вече са запечатани и се намират под охрана на органите на реда. Началото на утрешния изборен ден е обявено за 7.00 ч., а краят за 20.00 ч. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.

Същевременно през утрешния ден от Областна администрация – Русе ще събират постоянно информация от общините в региона за избирателната активност и ще я подават към Районната избирателна комисия, ЦИК и администрацията на Министерски съвет. По последна информация общият брой на избирателите в региона e около 200 000, като най-много се намират в община Русе 142 914, а най-малко в Ценово. При необходимост в избирателните списъци утре могат да бъдат дописвани лица. Това се случва само при някое от следните три основания: отпаднало основание за заличаване, пропуснати лица в списъците или върнали се от чужбина, като те могат да гласуват по постоянния адрес. Необходимо е да се попълни декларация, че съответните лица не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X