https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНиското ниво на езерото Липник оставя гребците на сухо

Ниското ниво на езерото Липник оставя гребците на сухо

Драстично е понижено нивото на езерото Липник край Русе. За това алармира от спортните клубове, тъй като езерото е основна тренировъчна база за гребните спортове.

В момента състезателите по кану-каяк, които се подготвят за контролна селекция за националния отбор, не могат да тренират по най-дългата дистанция от километър и половина. „Ние имаме дължина от 1500 метра, а когато се спусне нивото на езерото, последните 500 м не можем да ги използваме, защото лопатките на децата затъват в тинята”, обясни председателят на клуба по кану-каяк „Локомотив” Евгени Недев.

Недев се тревожи от обема на езерото и по друга причина – Русе ще е домакин на Световна купа догодина и още докато обемът на езерото е бил висок, не са достигали 50 метра. „По-големият проблем е, че сме домакини на Световна купа по маратон от 2 до 4 юни следващата година. Когато имаше инспекция от международната федерация, на нас не ни достигаха 50 метра в дъното, които не са достатъчни, за да се направи нужната обиколка. Имах среща със зам.-кмета Димитър Недев, който обеща, че ще влезе специална машина да почисти наносите по дъното и да се удълбочи. Но сега с пониженото ниво голяма част от площта на езерото вече е на суша”, поясни още треньорът, предава Бряг.

От Общината в Русе обясниха, че водоемът е бил източен, за да се предотврати наводнение. „Езерото се стопанисва от община Русе и ние сме длъжни да го почистваме, да държим съоръженията в изправност, да следим нивото на количеството вода. Източването е направено с цел да не се допусне скъсване на дигата и да стане произшествие и да наводним село Николово”, разясни директорът по сигурността в Общината Георги Игнатов. От местната администрация обясниха, че действията са в резултат на голямото количество вода, което се е събрало в езерото. До кметовете на населените места, през които минава каналът за изпускане, са били изпратени уведомителни писма. Към момента източването вече е прекратено. От Общината увериха, че няма проблем с шлюза и няма място за притеснение. Всичко е в норма, а изпускането цели да се осигури обем за предстоящите дъждове и снегове през идващите месеци и да не се налага отново да се източва.

Спортистите обаче твърдят, че е било допуснато по-ниско ниво от безопасния обем на езерото и им остава само да се надяват, че ще вали, за да се възстанови необходимото количество вода за тренировки.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X