https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниСтартира организацията на Световната купа по кану-каяк маратон в Русе

Стартира организацията на Световната купа по кану-каяк маратон в Русе

Експерти от Община Русе и Българската федерация по кану-каяк влизат в организационния комитет, подготвящ домакинството на Русе за Световната купа по кану-каяк маратон.

Състезанието ще се проведе от 2 до 4 юни 2023 г. на гребната база на язовира в с. Николово, като се очакват стотици участници от цял свят.
„С всички наши действия около подготовката на Световната купа се стремим да подобрим инфраструктурата на гребната ни база и състоянието на лесопарка като цяло“, заяви кметът Пенчо Милков.

„Лесопарк „Липник“ е любимо място на русенци и действително може да се превърне отново в прекрасна база за спорт и отдих“, сподели председателят на Българската федерация по кану-каяк Николай Бухалов.

Кметът на Русе съобщи, че вече е обявена обществената поръчка за обособяване на спортни коридори за гребците в язовира (овеховане). Предстои и проектиране на велоалея по южния му бряг, която се използва от треньорите при подготовка и състезания, както и ремонтиране на пътя между Червена вода и Николово. Ще продължи и премахването на тръстиката във водоема. След като миналата година бе ремонтирана старата общинска техника и гребци се включиха доброволно в почистването, общината ще наеме и висококачествена машина.

По решение на спортния министър Весела Лечева на общината бяха отпуснати 270 хил. лв. за ремонт на халетата. Местната администрация ще получи и допълнителни средства от Европейската комисия, тъй като спечели проект, посветен на спорта, по програма Еразъм+.

Българската федерация по кану-каяк е кандидатствала по програма за обезпечаване на домакинства и също очаква средства от спортното министерство за организиране на купата.

Освен гребане, кану-каяк маратонът включва изнасяне на кануто или каяка и бягане по портаж (минимум 80 м) след всяка обиколка. В Световната купа по кану-каяк маратон ще се включат юноши, девойки, мъже и жени. Най-късата дисциплина е 3,6 км, а най-дългата – 36 км.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X