https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниИвановоЗа първи път почитаме паметта на Св. Теофана в Ивановския манастир

За първи път почитаме паметта на Св. Теофана в Ивановския манастир

На 28 октомври от 9,30 часа в скалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Стратилат“ в Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“ ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия по повод първото честване паметта на Св. Теофана Басараб, канонизирана от Румънската православна църква на 21 май 2022 г. Литургията ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит.

Честваната светица е известна в българската история като царица Теодора, първа съпруга на цар Иван Александър, впоследствие приела монашество под името Теофана. Нейно старинно изображение има запазено в скалната църква, където ще бъде отслужена св. Литургия. Там тя е представена като ктитор на храма.

За желаещите да вземат участие в богослужението ще бъде организиран автобусен превоз от град Русе до Ивановския скален манастир. Цена на транспорта в двете посоки е 8 лева. Записване: катедрален храм „Св. Троица“, като броят на участниците е органичен до 30, предава Дарик.

Внимание: Участниците трябва да са с подходящи обувки за ходене и самите те да имат възможност и сили да вървят пеша – от паркинга ще се ходи 40 минути в едната посока до самата църква. Автобусът тръгва в 8,00 часа от паркинга на храм „Св. Троица“ и се връща след отслужването на Литургията и кратък обяд, осигурен на място.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X