https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВиждащи „влязоха в обувките“ на незрящите за Деня на белия бастун

Виждащи „влязоха в обувките“ на незрящите за Деня на белия бастун

Днес по случай Международния ден на белия бастун Съюзът на слепите в България и Националната асоциация на сляпо – глухите проведоха събитие под наслов „Да влезеш в нашите обувки“. То се състоя пред Паметника на свободата и в него се включиха множество членове на двете организации, както и представители на Община Русе, на Младежкия парламент и на Лайънс клуб Русе Сексагинта приста.

Организаторите на събитието запознаха присъстващите с историята на празника, който всяка година се чества на 15 октомври. Последва демонстрация, в която се включиха зрящи, на чиито очи бяха поставени маски. Посредством бял бастун те трябваше да преминат по определен маршрут, за да могат по-добре да усетят какво е да невиждащ. Доброволците също така „влязоха в обувките“ на незрящите, изигравайки няколко партии брайлов /тактилен/ шах.

Председателите на двете организации в помощ на хората с увредено зрение – Росица Маринова и Владимир Маринов, се обърнаха с благодарност към всички, уважили събитието им, и си пожелаха повече работодатели да наемат хора в тяхното положение.

„Вашите членове отдавна са доказали своите качества и непримирим дух, включвайки се в редица събития и постигайки успехи на различни поприща“, обърна се към присъстващите Катя Петрова – директор дирекция „Хуманитерни дейности“ в Община Русе. Тя също така ги поздрави за смелостта и борбените сърца.

Международният ден на белия бастун се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите с цел привличане на вниманието на международната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1921 г. Джеймс Бигс – фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало натоварено пътно движение. Ето защо той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си в района. По този начин помощното средство станало по-забележимо.

През 1980 г. денят е отбелязан за първи път и у нас с прояви, организирани от Съюза на слепите в България.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X