https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДБ заговори за импийчмънт на Радев

ДБ заговори за импийчмънт на Радев

Бившият екоминистър и вицепремиер Борислав Сандов разкри, че в редиците на Демократична България вече се пече идеята да се върви към импийчмънт на президента Румен Радев, а процедурата чака на нисък старт в градската десница. Новината идва на фона на безпрецедентната парламентарна криза, настъпила след патовата ситуация с липсата на консенсусна фигура да оглави Народното събрание и така неговият 48-и състав да се конституира след клетвата на новите депутати.

“Дори и да няма работещо Народно събрание, президентът би бил длъжен да даде мандат на първата политическа група, след това на втората, третата, по свой избор. Със завъртането на тази рулетка, може да отидем на избори по-скоро, отколкото очаквахме.

Сценариите бяха за парламент и правителство, което да издържи зимата или до следващите местни избори. При цялото това напрежение и външни кризи, породени от войната в Русия и Украйна, може да очакваме и по-силни размествания, в това число, ако президентът в момента не изиграе своята роля по най-добрия начин, аз не изключвам гласове, свързани с негов импийчмънт”, каза Сандов пред “Дарик”.

По негови думи президентът Румен Радев в последните месеци говори, че е важно да има редовно правителство, но той не показва истинско желание да се откъсне от изпълнителната власт. „Той прикрито сякаш, за мен доста явно, иска да управлява, даже мисля, че си подаваха топката с Трифонов“, каза Сандов.

Бившият вицепремиер коментира и предложението на „Демократична България“ за избор на председател на НС на ротационен принцип. „Това е опит за излизане от ситуацията, зелените в ЕП имат такъв принцип, Конституцията на нашата държава не позволява съпредседателство. Въпросът би могъл да се реши частично, но видимо този вариант поне от снощното действие на ПП трудно би могъл да се случи. Практически това е джентълменско споразумение. Правилата на парламента не позволяват да се изберат двама, които ротационно да управляват парламента,“ смята Сандов.

По негови думи „създаването на усещане за апатия у хората, за мисъл, че тази система не функционира добре, се прави с цел да се промени системата в тази посока, която демократичният свят отхвърля вече.“

Борислав Сандов заяви, че служебното правителство е сложило за директор на Централен Балкан човек, свързан исторически с Държавна сигурност. „Човекът има опит в полицията, но не и в определени защитени територии”, недоволен е бившият екоминистър.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X