https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораШойгу предупреди Париж и Анкара, че Украйна може да използва "мръсна бомба"

Шойгу предупреди Париж и Анкара, че Украйна може да използва “мръсна бомба”

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес на министрите на отбраната на Франция и Турция, че ситуацията в Украйна бързо се влошава и върви към “неконтролируема ескалация”.

В телефонен разговор с френския министър на отбраната Себастиан Льокорню, чието съдържание беше огласено от руската страна, Шойгу заяви, че Москва се опасява, че Украйна може да използва “мръсна бомба” в конфликта, без да предоставя доказателства в подкрепа на това твърдение.

“Те обсъдиха ситуацията в Украйна, която бързо се влошава”, съобщи министерството на отбраната. “Тенденцията е към по-нататъшна неконтролируема ескалация.”

В телефонен разговор и с турския военен министър – Хулуси Акар, Сергей Шойгу е повторил загрижеността, която е изразил и пред френския министър на отбраната по-рано, че Украйна може да използва “мръсна бомба”, за да ескалира конфликта.

При така наречената мръсна бомба се използват конвенционални експлозиви, примесени с радиоактивен материал.

Руското министерство на отбраната не предостави никаква допълнителна информация относно изявлението си, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Тази сутрин за това, че Украйна уж планирала да взриви на своя територия “мръсна бомба”, съобщи руската информационна агенция РИА Новости, отбелязва Би Би Си. Руската агенцията се позоваваше на “заслужаващи доверие източници в различни страни – включително в Украйна”, но не посочи доказателства.

ADADADADADAD
Тази седмица експерти на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната казаха – въз основа на открити източници, че Москва вероятно подготвя информационен фон за провокация под чужд флаг. Предположението на института е, че руските военни може да взривят стената на Каховската ВЕЦ, за да прикрият отстъплението си от десния бряг на Днепър и да забавят настъплението на Киев. Според института Кремъл би могъл да използва тази провокация, за да отвлече вниманието от новините за унизителното отстъпление на руските сили.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X