https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСкочиха нивата на фини прахови частици във въздуха в Русе

Скочиха нивата на фини прахови частици във въздуха в Русе

С измерванията, проведени от 30 септември до 12 октомври, Мобилната автоматична станция (МАС) на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) приключи работа в Русе за календарната година, съобщи РИОСВ – Русе.

През периода, представителен за сезон есен, не са регистрирани отклонения от нормите на серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон и фини прахови частици и бензен, толуен и ксилен.

Станцията извърши общо четири измервания, за период от 13 денонощия всяко, в двора на ОУ „Ангел Кънчев“, за да следи качеството на атмосферния въздух в западната част на гр. Русе, по план, предварително утвърден от министъра на околната среда и водите.

Предстои да се вземе решение дали да бъдат заложени планови измервания за следващата година с МАС, както и в кой район на града да се осъществят.

С понижението на температурите са регистрирани първите превишения на нормата за фини прахови частици 10 микрона, които се дължат на отоплението от битовия сектор. От началото на октомври АИС „Възраждане“, разположена в централните части на Русе, е регистрирала пет превишения на нормата за фини прахови частици от 10 микрона. За сравнение, за същия период общинската станция АИС „Родина 2“ е отчела 1 превишение на този атмосферен замърсител, а тази, разположена в квартал „Дружба 2“ няма регистрирани превишения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X