https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНинова с убийствена реч срещу ПП. Извади скандали разговори с Кирил Петков...

Нинова с убийствена реч срещу ПП. Извади скандали разговори с Кирил Петков и показа протоколи от ЦИК

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с Нинова с убийствена реч срещу ПП, извади протоколи, в които отчетеното от машините се различава от разписките, направи скандални разкрития за задкулисни разговори с Кирил Петков.

В пламенното си слово от трибуната на парламента Нинова атакува бившите си партньори от “Продължаваме промяната” и “Демократична България” заради опитите им да запазят машинното гласуване. Припомни, че още в миналия парламент левицата е настоявала за връщането на хартиеното гласуване: “Когато управляваш с една партия и тя поставя въпроса принципно, не е статукво, а когато не управляваш с нея, вече е статукво”, попита Нинова.

И започна да вади протоколи от ЦИК.

„Някой да излезе и да ми каже какво значи това „Дневникът е подправен“.

Някой да излезе и обясни защо при решение на ЦИК да се броят 100% от разписките, все още няма официален доклад има ли разминаване месец и половина по-късно.

Някой да излезе и да ми обясни какво значи ето това – машина отчела едно, намерени разписки – друго…

Мога да продължа с десетки случаи в цялата страна. Разлики по 5-6 гласа. 12 000 секции по 5 гласа какво прави? 60 000. Това е почти една ПГ“, обясни в хода на дебата по промените в ИК Корнелия Нинова.

„Въпросът не е юридически, а голям политически въпрос за демокрацията и правата на българските граждани. За нашите бивши партньори от ПП законът се превърна в ултиматум. Условие за правителство вече не е корупцията, КПКОПИ и социалната програма, а Изборния кодекс. Щях да се зарадвам уважаеми партньори, ако бяхте организирали протести когато не минаха социалните закони“, каза лидерът на БСП.

Тя разкри задкулисен разговор с “Продължаваме промяната” в предишния парламент, когато Кирил Петков й казал, че е за запазване на хартиената бюлетина, но само за над 60-годишните.

“Тогава смесеното гласуване не беше прието, защото когато стана въпрос, вие казахте: “Ще върнем хартиеното гласуване за над 60-годишните, за да може да си приберете избирателите”, обърна се Нинова от трибуната към седящия на първи ред в парламента Кирил Петков. “Тогава ви казах, че нашата битка не е за БСП, а за демокрацията и свободното право на избор”, подчерта се тя.

Нинова разкри, че Божидар Божанов от “Демократична България” ѝ бил казал, че има риск от манипулация на машините,

“Искахте да се върне хартиената бюлетина само за възрастните хора, но аз ви обясних на чист български език, че това е противоконституционно”, разкри мисленето на ПП Нинова.

Кирил Петков я гледаше с ококорени очи.

“Ако някога сте си мислили да нарушавате Конституцията, този път няма да ви позволим под претекст уж, за да направите нещо за БСП”, заяви тя, гледайки директно Петков в очите.

Нинова попита ПП къде е изчезнал социалният и антикорупционният облик на партията им.

„В предишния парламент на 15 юли 2022 внесохме същия закон за връщане на хартиеното гласуване. Тогава нямаше такава истерична реакция. Казах на Кирил Петков, че имам притеснения. Той извика Божидар Божанов и разговаряхме, че има проблем. В нашия разговор в МС, подчертавам, не в ресторант или апартамент, попитах Божанов има ли теоретична възможност за манипулация и той каза „да“. Е, що за политика е това?“, заяви тя.

“Когато управляваш с една партия и ти е необходима власт на всяка цена, тя не е статукво”, отбеляза Нинова.

Тя разкритикува остро ПП, че са се вторачили само и единствено в браненето на машините. Условие за правителство вече не е борбата с корупцията, отстраняването на Гешев, социалната програма на БСП, а Изборният кодекс, подчерта. Нинова от парламентарната трибуна.

Тя посочи, че 47% от хората искат хартия. “Вие искате от нас да нарушим законите на държавата”, каза Нинова и уточни, че БСП не могат да изтеглят внесения законопроек,т след като той вече е на второ четене.

Нинова е категорична, че тяхната битка е за справедливо отчитане на гласовете, контрол и свободно право на гражданите да избират.

Божанов отговори на Нинова, че манипулира думите му. Посочи, че възможността била теоретична. “Има ли теоретична възможност да падне таванът над нас? Има.

На свой ред Кирил Петков изтърси, че Нинова му казала, че ще защитава докрай хартиеното гласуване: “Ще гласувам с ДПС, ГЕРБ, дори с дявола, ако това ми донесе още 15 депутати”.

Нинова отрече думите на Петков от парламентарната трибуна.

„Освен с процедури, и с лъжи политика не се прави. Свикнахме с лъжи от ПП. Никой не е чувал думите, че ще гласуваме с дявола, защото не са казани. Аз да ви питам вас на първия ред – Петков и Василев, когато единият гласува „за“ самолетите, а другия „против“, това не е проблем нали? Погледнете си вашите партии. Много по-опасни от вас са се опитвали да ни разбият партията и групата. И не са успявали, не се опитвайте, аматьори сте в тази посока“, отвърна на удара Нинова.

След като не намери аргументи по темата на дебата ва парламента Асен Василев обвини Нинова, че всеки път взима главата на някой, който не е съгласен с нея.

След 4-часови дебати в парламента беше гласувано само наименованието на проекта за промени в Изборния кодекс и заседанието беше закрито.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X