https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСлед 4 часа скандали: Депутатите гласуваха само заглавието на Изборния кодекс

След 4 часа скандали: Депутатите гласуваха само заглавието на Изборния кодекс

етири часа продължи дебатът по промените в Изборния кодекс. Дискусията протече изключително оспорвано, но резултатът от нея е, че депутатите успяха да гласуват само заглавието на законопроекта.

Станахме свидетели на изключително оспорван дебат, в който се чуха много обвинения в корупция, задкулисие, статукво и невежество. Имаше обиди и обидени, както и наказан депутат от ПП заради безредица в залата и опит за блокиране на парламентарната трибуна, но по-късно наказанието беше отменено, предаде БНР.

Още в самото начало ПП опитаха да осуетят разглеждането на ИК, после правиха няколко пъти предложения за отлагане, но те бяха неуспешни.

В края на заседанието залата бе взривена от изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която обвини предишните си коалиционни партньори, че използват ИК за ултиматум срещу това дали ще има правителство и несправедливо БСП като статукво: „Коалицията на войната беше първа, а не коалицията на хартията“, посочи Нинова.

Тя разказа за среща в кабинета на тогавашния премиер Кирил Петков, в която участие взел и тогавашният министър на Електронното управление Божидар Божанов, сега депутат от ДБ: „Попитах директно господин Божанов, защото той разбира, безспорно е професионалист: има ли теоретична възможност дори да се манипулират машините и отговорът беше „да“ и господин Петков му възложи да поиска от ЦИК кодовете за достъп, за да проверим какво става и тогава нямаше истерия за статуквото БСП“.

Последва отговор на Кирил Петков: „Госпожо Нинова, вие имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия. Вие направихте стъпки в тази посока, които ние тогава уважихме, но госпожо Нинова, ако си правим цитати кой какво е казал, Вие много добре знаете, в тази сграда някой каза: „Ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе 15 още депутата“. Нинова отрече да е произнасяла тези думи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пък се възмути от твърдения и на Петков, и на Атанас Атанасов, че хартиените бюлетини са предпоставка за корупция и напомни, че и според сега действащия ИК в секциите с под 300 избиратели се гласува само с хартиена бюлетина. „Те обявиха хиляди, милиони български граждани в организирана престъпност и че са крадци на вот. Това е недопустимо безобразие спрямо българските граждани, които гласуват“.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев нареди да се започне четене на доклада за промени в Изборния кодекс. Радомир Чолаков, председател на правната комисия, започна да чете доклада, внесен от Корнелия Нинова. Това предизвика протестни действия от страна на депутати от ДБ и ПП, предава ТопНовини.

След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника на Народното събрание, Цонев го изгони от днешното заседание на парламента.

„Трябва да се спазват правилата”, скочи и Кирил Петков от ПП непосредствено пред парламентарната трибуна.

 

Йордан Цонев, обаче, разпореди да започнат изказвания по законопроекта. „Изберете дали да направите изказвания от трибуната или не. Стоейки прави пред парламентарната трибуна няма да промените нищо”, заяви той, след като депутатите от „Продължаваме промяната“ се събраха пред трибуната.

Мирослав Иванов от ПП уточни, че трябва да се гласува дали ИК да бъде разгледан като втора точка. „Вие сте в пълно нарушение, защото нямате право да отнемате гласа на депутатите. Искаше се прегласуване на точката от страна на Росен Костурков, а вие не го дадохте”, подчерта Иванов, цитиран от БГНЕС.

Цонев пък му отговори, че още в началото на днешното заседание се прие дневният ред, от който ИК стана втора точка за обсъждане. „Нека да преминем към процедури, изказвания и вие имате записани 50 човека за това”, подчерта Йордан Цонев.

Стою Стоев от ПП отправи предложение към Цонев: „Вие самите да преразгледате наказанието на Ананиев, защото ако продължите така, няма как да имаме конструктивен диалог относно Изборния кодекс. Предлагаме отлагане на разглеждането на промените по ИК за следващо заседание на НС“.

Мустафа Карадайъ от ДПС пък предложи обсъждането да е днес, защото пет от седем партии са дали своето съгласие. „ПП вървят от зле на по-зле, нека всеки един да изложи своите аргументи, както е редът за работа на НС“.

Асен Василев от ПП пък поиска отстраняването на Карадайъ за обида на 500 000 граждани. „За разлика от вас аз прекарах 18 часа в правна комисия, където се направиха безобразни промени в ИК, а вие не бяхте там”, подчерта Василев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X