https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългария"Български възход" при президента: Трябва да се направи правителство на база коалиционно...

“Български възход” при президента: Трябва да се направи правителство на база коалиционно споразумение

България има нужда от правителство, което да бъде подкрепено от политически партии и да стъпи на ясно разписано коалиционно споразумение. Това коментира лидерът на “Български възход” Стефан Янев на консултации при президента Румен Радев. Според него няма значение дали ще наричаме това правителство експертно или не, стига да е ясно кой носи политическата отговорност за него.

От партията са готови да водят диалог с всички политически сили в 48-ото Народно събрание. Затова Янев призова всички партии да излъчат контактни групи и да подготвят свои приоритети, които евентуално да залегнат в коалиционно споразумение.

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес държавният глава се среща със седмата по численост парламентарна група – “Български възход”.

“От началото на консултациите мина вече месец. Предоставил съм достатъчно време на партиите да излязат от конфронтационната реторика на изборите и да намерят консенсус за съставяне на законите, но не виждам резултат в тази посока. Напротив, вместо да се ангажират със съставянето на правителство, вместо да се занивамат с проблемите, които пряко касаят българските граждани, със законите по Плана за въстановяване и устойчивост и с попълване на състава на органите с изтекъл мандат, Народното събрание реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, аз дълбоко се съмнявам”, изтъкна президентът.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев се съгласи с държавния глава, че дебатът за промените в Изборния кодекс не е от непосредствена необходимост.

“За нас разговорите и усилията за съставяне на кабинет са основополагащи, защото справи ли се парламентът с тази задача, ще има достатъчно време и за Изборен кодекс, и за Плана за възстановяване и устойчивост, както и по други фундаментални проблеми”, каза Янев.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с “Продължаваме Промяната”, ДПС, “Възраждане”, “БСП за България” и “Демократична България”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X