https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСтефан Янев се обяви за коалиционно правителство, готов е за премиер

Стефан Янев се обяви за коалиционно правителство, готов е за премиер

Ако получим третия мандат за съставяне на правителство от президента, ще работим за съставяне на мнозинство, което ясно да е в състояние да носи отговорност, да има съгласие от поддържащите, че ще се работи по определени приоритети. Оттам нататък трябва да се работи за коалиционно споразумение. Това каза в предаването “Лице в лице” по БТВ лидерът на “Български възход” Стефан Янев.

Коалиционното правителство е модел, който във времето се е доказал като по-работещ. Залитането към технократски кабинет, поддържан от ситуационни мнозинства, е рисковано. Държавата не е играчка, за да се надяваме, че това мнозинства ще го има в следващите шест месеца. По-добре е да има разписани правила и приоритети, заяви Янев, като уточни, че ако има ясно мнозинство и ясни приоритети, би приел да стане министър-председател.

Отворени сме за диалог с всички партии в парламента. Възможно е мнозинство 160 плюс, добави той.

По думите му трябва да се очертаят важните за обществото приоритети. Важно е да има перспектива, да има яснота как да се развива държавата. Трябва да помислим каква България искаме след 10-15 г. и с малки стъпки сега да стигнем там, където искаме. Аз искам това, което запазва т.нар. национална държава – държава с българско знаме и език, държава с развита икономика, която е добро място за живеене за всеки един човек, посочи лидерът на “Български възход”.

Всички партии в парламента би трябвало да покажат, че имат идеи как да се реализират определени задачи, които да доведат до по-добро бъдеще за България. В същото време още по време на предизборната кампания диалогът като че ли беше сгрешен и беше заменен с лепенето на етикети, със скандали и обвинения, понякога и на лична основа. Затова в сегашното Народното събрание е много трудно да се мине към диалог. А ние още от предизборната кампания говорим диалогично и мисля, че можем да решим въпроса може или не може да има правителство, коментира Янев.

Той беше категоричен, че в настоящата ситуация на България е необходимо редовно правителство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X