https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноИлон Мъск започва да чипира хора до 6 месеца

Илон Мъск започва да чипира хора до 6 месеца

Илон Мъск заяви, че очаква безжичният мозъчен чип, разработен от неговата компания Neuralink, да започне клинични изпитвания върху хора до 6 месеца, след като компанията не спази поставените от него по-рано срокове, предаде Ройтерс.

Компанията разработва интерфейси с мозъчни чипове, които според нея могат да позволят на пациентите с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави в сряда, че тя ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базираната в района на залива на Сан Франциско и Остин, Тексас, Neuralink през последните години провежда тестове върху животни, докато търси одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за започване на клинични изпитвания върху хора.

“Искаме да сме изключително внимателни и сигурни, че ще работи добре, преди да поставим устройството в човек”, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред избрани поканени по време на презентация в централата на Neuralink, която продължи почти три часа, Мъск разкри подробности около проекта.

Първите две приложения за хора, към които е насочено устройството Neuralink, ще бъдат за възстановяване на зрението и осигуряване на възможност за движение на мускулите на хора, които не могат да го правят, каза Мъск. “Дори ако някой никога не е имал зрение, например е роден сляп, ние вярваме, че можем да възстановим зрението”, каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи само няколко дни преди това, без да посочи причина.

Последната публична презентация на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който ръководи и производителя на електромобили Tesla, ракетната компания SpaceX и социалната медийна платформа Twitter, е известен с високи цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството. Амбициите му за Neuralink, която той стартира през 2016 г., са от същия мащаб. Той иска да разработи чип, който да позволи на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да позволи на хора с парализа да възвърнат двигателните си функции, както и да лекува мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствения интелект.

Neuralink обаче изостава от графика. В презентация от 2019 г. Мъск заяви, че се стреми да получи регулаторно одобрение до края на 2020 г. След това на конференция в края на 2021 г. той заяви, че се надява да започне изпитвания върху хора тази година.

Neuralink многократно е пропускала вътрешните срокове за получаване на одобрение от FDA за започване на изпитвания върху хора, твърдят настоящи и бивши служители. По-рано тази година Мъск се е обърнал към конкурента Synchron за потенциална инвестиция, след като е изразил разочарованието си пред служителите на Neuralink от бавния им напредък, съобщи Ройтерс през август.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X