https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенските ученици могат да кандидатстват за участие в космическия лагер Space Camp...

Русенските ученици могат да кандидатстват за участие в космическия лагер Space Camp Turkiye 2023

Новото издание на космическия лагер Space Camp Turkiye, който ще се проведе през 2023 г., вече е отворено за кандидатстване и в него могат да се включат ученици на възраст между 11 и 15 години.

Квотата за български участници е 200 деца и младежи, които могат да заявят своето участие в организирания от Центъра за творческо обучение национален конкурс за писмени и видео творби по предварително зададени теми.

Миналата година 16 ученици от Русе успяха да се възползват от възможността да се обучават в един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Община Русе, бизнесът и неправителственият сектор поеха всички разноски за участието на три деца в програмата. Предвижда се през 2023 г. Община Русе да отново да отдели средства за подпомагане на участници в лагера след одобрение на Общинския съвет.

Темите за кандидатстване, които се задават тази година, са следните:

1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години. Какво е менюто днес и защо?

2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?

3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Максималната дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Кандидатурите могат да бъдат на български или английски език. Крайният срок за изпращането на писмените и видео творби е 15 януари 2023 г., а с всички изисквания можете да се запознаете на сайта spacecamp.cct.bg.

Получените кандидатури се оценяват по предварително зададени критерии от авторитетно жури, съставено от уважавани учени, астрофизици, лингвисти, писатели, представители на бизнеса, професори, академици, дарители, възпитаници и медалисти на Space Camp Turkey, Space Camp тренери и представители на Център за творческо обучение. Най-добре представилите се деца и младежи ще бъдат възнаградени с пълни и частични стипендии в размер на 100% (1270 $), 50% (635 $), 25% (317,5 $) и поощрителни стипендии от по 10% (127 $) . Те са осигурени от Центъра за творческо обучение, общини-партньори и подкрепата на спонсорите на програмата.

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до истински тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. В рамките на обучението те научават много за подготовката на астронавтите – физическа, интелектуална и психическа. Чрез интерактивни симулации младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда. След успешното приключване на програмата всички участници получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Припомняме, че през настоящата година престижната награда Kaya Tuncer “Right Stuff” за изявен интерес в областта на науката и космонавтиката спечели осмокласникът Максим Стойчев от Русе, възпитаник на СУПНЕ “Фридрих Шилер”.

Space Camp Turkey е разположен в гр. Измир, Турция и e единствения функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който разполага с обособен комплекс, помещаващ макет на совалката “Дискавъри”, тренажори и симулатори, с които се обучават космонавтите, както и няколко контролни зали и лаборатории.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X