https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСЛЕД "НЕ" ОТ НИДЕРЛАНДИЯ: Остра реакция от институциите и политиците у нас

СЛЕД “НЕ” ОТ НИДЕРЛАНДИЯ: Остра реакция от институциите и политиците у нас

Остра реакция от институциите и политиците у нас, след като Нидерландия обяви, че няма да пусне България в Шенген. В късно изявление във Facebook президентът Румен Радев заяви, че наскоро трима български полицаи са загинали, защитавайки границата на ЕС. Държавният глава нарича недопустимо твърдението на нидерландския премиер, че у нас се влизало срещу 50 евро. Радев заключава, че вместо солидарност, България е получила цинизъм.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък нарече отказа подарък за евроскептиците. Част от политиците видяха в нидерландското „не” оценка за правовата държава у нас, както и за връщането на хартиената бюлетина.

След острия тон от президента Румен Радев вторият човек на „Дондунков” 2 Илияна Йотова посочи, че решението на Нидерландия толерира двойните стандарти в Европа.

„Нидерландия направи най-добрият коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии в Европа и на тези, които не искат да има силна Европа”, заяви Йотова.

Откъм „Дондуков” 1 също се чу гневен коментар. В своя позиция министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев казва, че внушенията, че границата ни може да бъде премината срещу 50 евро, са обидни. Той уверява, че всеки ден с телата си българските полицаи пазят спокойствието на всички европейски граждани.

Бившите управляващи от „Продължаваме промяната” пък направиха връзка между връщането на хартиената бюлетина и Шенген.

„Тази хартия ни костваше Шенген. Чухте нидерландския външен министър, който ни каза, че тук имаме проблем с корупцията и правосъдието. Какъв по-добър начин да се случват измами от правенето на избори на хартия”, попита Даниел Лорер от ПП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи хода на Нидерландия като незаслужен и унизителен. А еврокомисарят Мария Габриел изрази надежда за положително развитие по темата.

„Надявам се, че имаме все още време до 8 декември, но това, което за мен е важно – сега е време държавите членки да покажат, че когато са изпълнени критериите, трябва да бъде направено решението, което следва. Това, което е показала България”, заяви Мария Габриел, еврокомисар по иновациите и младежта.

„11 години България и Румъния са извън Шенгенското пространство по икономически причини. За да могат да спират част от българския бизнес, става дума за автомобилния транспорт. Когато България и Румъния не са в Шенген, нашите камиони чакат с часове по опашки на „Кулата”, на „Дунав мост””, коментира Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО.

„Нека това решение на Нидерландия да не се обръща в аргумент за нови вътрешнополитически сблъсъци, защото тук интересът на България е над всичко”, призова Илияна Йотова.

Зад спирането на България към Шенген Иван Гешев вижда политически интереси, а не проблем с корупцията.

„Политически интереси, които нямат нищо общо с върховенството на правото, закона. Сигурен съм. Върховенството на правото и проблемите с корупцията в България никой не иска да ги решава. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи”, заяви Иван Гешев.

Лидерът на „Български възход” Стефан Янев обяви във Facebook, че тяхната парламентарна група ще внесе в парламента предложение за решение, с което се задължава премиерът на България да гласува против всички инициативи на Нидерландия.

Останалите страни, които имат сериозни резерви към присъединяването на България, са Австрия, Швеция и Дания.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X